Det finns bara tre mobiltelefoner i årets entusiastutbud från Sony, samtliga 5-tumsmodeller, där Xperia X är basvarianten. Ett enklare utbud är mindre förvirrande för konsumenterna, men tyvärr lämnar Sonys nya serie många frågor obesvarade.
Sonys Xperia-serie har överlag gått hem bra hos svenska konsumenter, men internationellt har de inte lyckats lika bra. De har tung konkurrens från Samsung, LG och Apple. Sonys telefondivision har fortsatt gå med förlust och år 2016 har de alltså kokat ner sitt entusiastutbud till en betydligt enklare satsning.
Den produkt som testas här, Xperia X, utgör stommen i den nya X-serien. Den har sällskap av en billigare lillebror (Xperia XA) och en storebror (Xperia X Performance), samtliga med 5-tumsskärmar. Sedan finns 6-tumsmodellen Xperia XA Ultra.
Designen påminner i mångt och mycket om Z-serien med en metallram som löper runt hela telefonen, en baksida i matt aluminium och en framsida i glas. Designen känns gedigen och de rundade kanterna får telefonen att ligga bekvämt i handen. Dock är Xperia X inte vattentät – vill du ha den finessen får du köpa den dyrare varianten X Performance.
Problem med nätverk
Telefonen är byggd kring en IPS-skärm på fem tum med 1 080 x 1 920 pixel. Upplösningen kan inte mäta sig med de QHD-upplösta flaggskeppen från konkurrenterna, men det är Xperia X inte heller tänkt att göra. Allt handlar inte om siffror, upplösningen fungerar utmärkt för den här skärmstorleken. Panelen upplevs som både skarp och ljusstark.
Den sista generationens telefoner ur Z-serien använde sig av en kraftfull Snapdragon 810-processor som drogs med värmeproblem. Detta blev så pass påtagligt i Xperia Z5 att telefonen stundtals blev oanvändbar. Det finns ingen antydan till sådana problem i Xperia X, men kompromissen är att telefonen inte är lika kraft full. Processorn är en Snapdragon 650, som duger gott och väl åt de flesta appar men inte kan leverera samma 3D-prestanda som mer påkostade processorer.
Kameran är närmast oförändrad sedan Xperia Z5. Sony använder fortfarande en 23-megapixelsensor utan optisk bildstabilisering. I ljusa miljöer blir bilderna bra, dock inte i toppklass; det finns en del problem med vitbalansen i autoläget. Problemet blir mer påtagligt i mörkare miljöer. För att säga något positivt finns en fysisk kameraknapp som gör det smidigare att ta bilder snabbt och med en hand.
Xperia X är försedd med ett förhållandevis sparsamt batteri på 2 620 milliamperetimmar. Det känns något magert för en telefon i den här storleken. Batteritiden bör ta de flesta genom en dags normal användning med musik och webbsurf, men vid tyngre användning finns en överhängande risk att batteriet inte räcker hela dagen. Batteritiden upplevdes till och med som något sämre än hos föregångaren Xperia Z5, trots en mer strömsnål processor.
En annan tveksamhet visade sig med trådlöst nätverk via 5-gigahertzbandet. Trots fri sikt till routern uppmättes markant sämre (30-40 procent) överföringshastigheter än med konkurrerande produkter. Detta när en testfil kopierades från en lokal lagringsserver. Detta kan eventuellt åtgärdas via en uppdatering av mjukvaran, men i nuläget är det ett betydande problem för den som exempelvis strömmar tyngre filer över hemmanätverket.
Saknar konkurrenskraft
Sett till själva gränssnittet är Sonys tolkning av Android 6.0 Marshmallow både minimalistisk och smidig. Gränssnittet bör alltså uppskattas av de flesta. Däremot tar sig Sony fortfarande lite väl mycket friheter med att installera extra appar på telefonen, något som mest tar upp onödig plats och gör upplevelsen rörigare.
Sammanfattningsvis känns inte Xperia X-serien och dess basmodell lika aggressiv som tidigare telefonsatsningar från Sony. Det här är ingen dålig telefon, den ligger bra i handen, har trevlig skärm och ett smidigt gränssnitt – men den differentierar sig inte nämnvärt från konkurrensen, saknar vattentätt skal och är på många sätt faktiskt underlägsen sin föregångare Z5.
Med en prislapp på cirka 5 800 kronor har vi tyvärr svårt att rekommendera Xperia X i nuläget.
Carl Holmberg
Tillverkare: Sony, www.sony.com
Cirkapris: 5 800 kr inkl. moms, 4 650 kr exkl. moms
Skärm: 5 tum
Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel
Processor: Qual comm Snapdragon 650
Lagring: 32 GB, Micro-SD
Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, LTE Cat. 6, BT 4.1
Operativsystem: Android 6.0
Vikt: 153 gram
1 kommentar
Stort TACK för en såväl välskriven som sakkunnigt och klart redogörande granskning av Sony-telefonen. Det är en fröjd att få läsa sådana hör artiklar. Keep on the good work!