Det senaste fartmonstret från OCZ blir företagets första helt PCI Express-baserade SSD, som på allvar tar upp kampen mot giganterna Intel och Samsung.
Idag är det PCI Express och NVME som gäller för prestandainriktade SSD-enheter, då SATA helt enkelt inte räcker till för att modernt flashminne ska kunna sträcka på benen. Flera av de största SSD-tillverkarna har migrerat till det nya gränssnittet, där det kanske mest kända exemplet är Samsung 950 Pro, som dominerat bland SSD-modeller i M.2-format. Den senaste enheten från OCZ, RD400, blir en av de första regelrätta konkurrenterna i samma kompakta formfaktor.
Entusiastlagring med Toshiba-komponenter
OCZ drivs numera helt i Toshibas regi, och är även byggt huvudsakligen med Toshiba-komponenter. Flashminnet är av MLC-typ (två bit data per cell), tillverkat med Toshibas 15-nanometersteknik. Detta ansluts till en Toshiba-utvecklad kontroller med NVME-stöd samt 512 megabyte arbetsminne.
RD400 är i grunden en M.2-baserad SSD i 2280-format, det vill säga ett litet kretskort som du kan ansluta direkt till moderkortets M.2-plats. Den som inte har en sådan kan dock köpa enheten tillsammans med en fullstor PCIE X4-adapter som du kan ansluta till en vanlig PCI Express-plats som ett grafikkort.
Prestanda i toppklass
Som vårt första prestandatest läser vi en stor testfil från RD400 med Windows-programmet Robocopy. OCZ:s nya flaggskepp klarar här av en läshastighet på 2 126 megabyte per sekund (MB/s). Det är tillräckligt för att slå Intels påkostade SSD 750 400 GB, som ligger på 1 891 MB/s i samma test. Samsung 950 Pro 512 GB är däremot snabbast av de tre med en hastighet på 2 426 MB/s.
Därefter testar vi skrivning av samma fil i samma testmiljö, och här faller OCZ RD400 till 1 629 MB/s. Det är fortfarande respektabelt och snabbare än Intel 750 (1 107 MB/s), men här halkar OCZ:s enhet efter Samsung 950 Pro något, då sistnämnda kniper förstaplatsen med 2 021 MB/s.
I nästa test vill vi få en bild av hur enheten presterar under mer verklighetsförankrade belastningar. Testet är egenutvecklat och spelar upp en dags tungt kontorsarbete (med webbsurf, fotoredigering och Microsoft Office-arbete) på enheten så snabbt som den tillåter. Under testet mäter vi överföringshastigheten och räknar ut ett genomsnitt, som bygger på en blandning av sekventiella och slumpmässiga data.
I det här fallet speglar testet resultatet i mångt och mycket det från vårt Robocopy-test, med OCZ:s nya enhet placerad mellan Samsung och Intel. RD400 håller ett genomsnitt på 758 MB/s, märkbart snabbare än Intel 750 och dess 691 MB/s men desto långsammare än Samsung 950 Pro, som toppar listan med 852 MB/s.
Vi testar enhetens strömförbrukning med hjälp av en digital effektmätare från Quarch, som installeras mellan moderkortet och SSD-enheten. Mäter vi den genomsnittliga förbrukningen när vi skriver slumpmässiga data till RD400 noterar vi ett genomsnitt på 4,11 watt, något mindre än Samsung 950 Pro (4,44 watt) och betydligt mindre än Intel 750 (8,52 watt).
Samma data kan sammanställas för att mäta hur mycket energi som har förbrukats totalt under hela det slumpmässiga skrivtestet. Eftersom alla enheter överför samma mängd data blir den totala energimängden ett mått på hur energieffektiv enheten är för en given belastning. RD400 konsumerar totalt 3 967 joule under hela testet, en bra bit mer än Samsung 950 Pro, som ligger på 2 490 joule för samma mängd flyttade data. Intel 750 är dock strömtörstigast av de tre med en total förbrukning på 6 669 joule.
Priset avgör
OCZ:s nya intåg på den helt PCIE-baserade delen av SSD-marknaden markerar tydligt vart flashlagring för entusiaster är på väg, och RD400 är en av de första enheterna som på allvar utmanar Samsungs flaggskepp. Prestandan ligger i det absoluta toppskiktet och piskar även Intels dyrare enhet 750 i alla våra tester – den är dock inte bra nog för att knipa prestandatronen från Samsungs motsvarighet, och tyvärr är den inte heller riktigt lika energieffektiv.
De förhållandevis små skillnaderna i prestanda och energieffektivitet hade varit lättare att svälja om det också hade kombinerats med ett lägre pris, men OCZ:s enhet är inte riktigt där i nuläget. RD400 med 512 gigabyte lagring kostar cirka 3 500 kronor i etablerade svenska butiker, medan Samsung 950 Pro i motsvarande storlek kostar cirka 3 200 kronor, med bättre prestanda. Det gör det tyvärr svårt att motivera ett köp av RD400 innan priset sjunker ytterligare.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: OCZ, www.ocz.com
Cirkapris: 3 500 kr inkl. moms, 2 800 kr exkl. moms
Lagringskapacitet: 512 gigabyte
Format: M.2 2280
Gränssnitt: PCI Express 3.0 X4
Styrkrets: Toshiba TC58NCP070GSB
Minne: Toshiba 15 nm Toggle 2.0 (MLC)
Funktioner: Trim
Garanti: 5 år
1 kommentar
Det spelar ingen större roll vilken av dessa diskar man använder, prestandaökningen är ungefär densamma för alla, själv använder jag Samsung 950 pro och hastighet är inget jag klagar över 🙂 Däremot har jag ett förslag till de som installerar dessa diskar, att bara använda dessa för operativsystemet. Masslagring gör man betydligt billigare på gamla hederliga mekaniska diskar. Har c.a 30TB i 2 RAID5 kopplade via USB 3.0 Vilket ger en överföring runt 200mb/sek, använder diskar som säljs som NAS diskar t.ex. WD 3tb RÖD. Se bara till att ha ett bra backup-program för operativet, jag använder Acronis för detta.