Xeon är skräddarsytt för servern, men kan Intels proffskretsar även vara ett alternativ för din skrivbordsdator? Vi har testat en av instegsmodellerna, E3-1230 v5.
Med Skylake har Intel gjort en tydligare uppdelning mellan sina serveranpassade Xeon-processorer och de konsumentinriktade Core-modellerna. Det går inte längre att köra Xeon med konsumentstyrkretsar som Z170, men det har inte hindrat moderkortstillverkare som Asus, Asrock och Gigabyte från att släppa konsumentinriktade moderkort baserade på Intel C232, just för att ge stöd för Skylake-baserade Xeon-processorer.
Därför ställer vi oss så klart frågan var den här processorserien har sina styrkor och om det finns någon fördel med att väl ja en Xeon till en traditionell dator, och i så fall i vilket sammanhang. Här kikar vi på en av basmodellerna i serien, E3-1230 v5, som ligger förhållandevis nära sina kusiner i Core i7-serien prismässigt.
ECC-minne och flertrådsfokus
Kärnorna i Xeon E3-1230 v5 är precis samma Skylake-kärnor som används i Core i7-serien, med totalt 8 megabyte L3-cache och stöd för hyperthreading och därmed upp till åtta aktiva trådar. Modellen – och serien – särskiljer sig i första hand i fråga om klockfrekvenser, minneskontroller och grafikkrets.
Klockfrekvenserna är förhållandevis sparsamma, med en basfrekvens på 3,4 gigahertz (GHz) respektive en turbofrekvens på 3,8 GHz. Det finns ingen aktiv integrerad grafikkrets – med andra ord är det antingen ett diskret grafikkort eller fjärråtkomst via nätverket som gäller.
Minneskontrollern har officiellt stöd för DDR4-minne i upp till 2 133 megahertz, och har även stöd för ECC-minne. Det innebär att minnet automatiskt kan upptäcka, och eventuellt även korrigera, små slumpmässiga minnesfel. Det kommer till särskild nytta i bland annat simuleringar, kryptering och andra sysslor där det är extra viktigt att datas integritet hålls helt intakt.
Hänger inte med konsumentvarianten
Som ett första prestandatest använder vi Handbrake för att konvertera ett videoklipp till X265-format, vilket effektivt använder alla processorns tillgängliga trådar. Här ligger Xeon E3-1230 v5 (med en kodningstid på 116 sekunder) hack i häl på sitt betydligt dyrare syskon E3-1280 v5 (114 sekunder). Båda modellerna är dock långsammare än Core i7-6700K, som tar sig igenom testet på 104 sekunder.
Vi testar sedan enkeltrådig prestanda med hjälp av det Javascriptbaserade testet Mozilla Kraken, som simulerar webbläsararbete.
Intel Xeon R3-1230 v5 tar sig igenom testet på 882,8 millisekunder, och här är E3-1280 v5 marginellt snabbare med sina högre klockfrekvenser. Konsumentprocessorn i7-6700K toppar däremot listan med 772,0 millisekunder.
Samma marginella skillnad gentemot den dyrare modellen kan noteras i våra effektivitetstester. Vi mäter effekten en gång i sekunden för hela testsystemet, och kan på så sätt räkna samman hur mycket energi som har förbrukats totalt för en viss uppgift. Därefter dividerar vi det värdet med arbetet som utförts för att få ett effektivitetsvärde.
I det här fallet testar vi videokonvertering i Handbrake, och Xeon E3-1230 v5 tar sig igenom testet med en effektivitet på 219,1 joule per bearbetad bildruta, identiskt med E3-1280 v5. I det här fallet är båda något mer effektiva än Intel Core i7 6700K, vars testsystem konsumerar 233,0 joule per bildruta.
Lockande för arbetsstationen
Till att börja med kan vi konstatera att det finns ytterst lite att hämta som konsument om du tänkt använda en Skylake-baserad Xeon-processor i en vanlig skrivbordsdator. För många kan det låta som en självklarhet, men med den specifikt konsumentinriktade marknadsföringen från flera moderkortstillverkare som använder just Xeon-anpassade plattformar har det blivit särskilt viktigt att cementera slutsatsen.
Just Xeon E3-1230 v5 kan dock vara ett bra alternativ för dig som vill bygga en arbetsstation med krav på bra flertrådsprestanda, exempelvis för arbete med video, CAD eller andra tunga sysslor, när du inte har någon nytta av en integrerad grafikkrets. I det fallet lockar E3-1230 v5 med prestanda snarlik en Core i7-6700K, men med ett par hundralappar lägre pris (cirka 2 900 kronor inklusive moms). Prestandaskillnaden jämfört med E3-1280 v5 är nämligen marginell som bäst, trots att den sistnämnda kostar mer än dubbelt så mycket.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Intel, www.intel.com
Cirkapris: 2 900 kr ink. moms, 2 300 kronor exkl. moms
Kärnor: 4 st
Trådar: 8 st
Frekvens: 3,4 GHz bas, 3,8 GHz turbo
L3-cache: 8 MB
Minne: DDR4-2133, två kanaler med ECC-stöd
Tillverkningsteknik: 14 nm
TDP: 80 W
Sockel: Intel LGA-1151