Ny version med välkomna nyheter som på papperet får den att framstå som en värdig utmanare till flertalet namnkunniga bildredigeringsprogram. Fast den är inte utan tillkortakommanden, visar det sig.
Notera Ultimate. Det som särskiljer denna utgåva från vanliga Paintshop Pro X8 ska inte förringas. Beroende på dina behov kan den högre prislappen vara motiverad. Det vill säga om du behöver Aftershot 2, Perfect Effects 9,5, Creative Collection och Perfectly Clear.
Fast en radda produktnamn säger inte så mycket. Du kan jämföra Aftershot med Adobe Lightroom. Denna modul används alltså för att hantera bildbibliotek, för att utföra snabba korrigeringar och för att arbeta med raw-bilder. Sedan har du Perfect Effects som är ett utbud av filter för att bearbeta bilder. Det finns förinställda filter, men du kan även anpassa och skapa egna uppsättningar.
Perfectly Clear handlar i sin tur om en-klickskorrigeringar som faktiskt fungerar riktigt bra. Sist ut är då Creative Collection med dussintals penslar, texturer och bakgrunder, som kan användas utan att betala royalty.
Nytt och förbättrat
Först lite kort om nyheterna i denna version så att du kan fatta ett uppgraderingsbeslut utifrån dina egna behov. Dessa kan vara intressanta även för dem som inte redan använder Paintshop Pro Ultimate.
En sådan är att du kan fylla en markering eller vektorform med text och att den då automatiskt flödar (Text wrapping). Smidigt för dem som arbetar med webbgrafik, broschyrer och liknande projekt.
De nya ikonerna och det förbättrade gränssnittet skalar nu också fint på 4k-bildskärmar
Nästa nya verktyg är Magic move, som automatiskt ersätter bakgrunden när du flyttar ett objekt eller en person i bilden. Du drar din markering till ny position och det tomma utrymmet fylls utifrån omgivande bakgrund.
De nya ikonerna och det förbättrade gränssnittet skalar nu också fint på 4k-bildskärmar. Du ska kunna zooma upp till 250 procent med 4k-upplösning. Sist ut är funktionerna för linskorrigering. Dessa kan användas från redigeringsfönstret men också i Camera Raw Lab för att korrigera vinjettering, kromatisk aberration och andra störningar.
Fast det finns mer som framhävs som nyheter; dock handlar det mesta om förbättringar. Bland annat ska penslarna vara snabbare och mer responsiva. Lagerhanteringen har också åtgärdats. Bland annat kan du söka efter lager och sammanfoga valda lager, och det är enklare att expandera eller fälla samman lagergrupper.
Arbeta med raw i Aftershot
Tillverkarens ord är en sak, så nu till vad vi själva tycker om programmet. Först då Aftershot 2. Notera att du inte får med Aftershot 3 Pro. Nu skiljer det inte så mycket, men denna version saknar lokala kontrastfilter. Både biblioteksdelen och raw-stödet får dock tummen upp. Sistnämnda ger dig bra kontroll över färgerna och för handsgranskningen uppdateras väldigt snabbt när du ändrar något. Så Aftershot är ett bra tillskott. Däremot kunde denna del ha integrerats bättre, för det handlar om två applikationer.
Det verkar annars som att Paintshop Pro har två raw-motorer, en för läget Adjust och en för Edit. Och de båda imponerar inte, varken med kvaliteten eller med en omständlig process. För du kan nämligen inte växla mellan de båda lägena på ett enkelt sätt, utan uppmanas att spara bilden. Därför blir rådet att arbeta med raw-filer i Aftershot och sedan spara bilderna i jpg-format för vidare bearbetning.
klassledande är fortfarande det program som vi inte kan låta bli att jämföra med: Adobe Photoshop Elements
Detta med flödande text fungerade dock riktigt bra. Samma sak med Magic move. Sistnämnda får dock kämpa om tomrummet behöver fyllas med mer komplexa saker. Det är inget magiskt verktyg, men kommer inte långt efter motsvarande i Photoshop Elements.
Generellt håller de flesta redigeringsverktygen ganska hög klass. Fast klassledande är fortfarande det program som vi inte kan låta bli att jämföra med: Adobe Photoshop Elements. Speciellt är sistnämnda bättre på raw-filer och har ett mindre plottrigt gränssnitt.
Det är värt att testa innan köp
Corel Aftershot 3 Pro, som fristående program, är dock något billigare än Paint shop Pro X8 Ultimate och handskas bra med raw-filer. Så frågan är om inte detta är ett bättre val för dem som helst arbetar med raw-filer, om de av någon anledning inte vill köpa Photoshop Elements. Men oavsett vilket bör du ha i minnet att Photoshop Elements ligger i liknande prisklass som Paintshop Pro X8 Ultimate. De båda finns som utvärderingsversioner, så bilda dig en egen uppfattning.
Tillverkare: Corel, www.corel.com
Cirkapris: 795 kr inkl. moms, 636 kr exkl. moms
OS: Windows 10/8/8.1 eller 7
För virtualisering: Microsoft Windows Server 2008 R2/Server 2012 R2, Server 2016 Technical Preview 3
Hårdvarukrav: Minst 1,5 GHz-processor med stöd för SSE2, 2 GB internminne
1 kommentar
Fast enligt Corels sajt är det X9 och inte X8…