Det tyska företagets senaste mellanklassaggregat ska vara snällt mot både öronen och plånboken – vi har testat semimodulära Pure Power 9.
Efter att tidigare ha kikat på Be Quiets lite mer påkostade nätaggregat i premiumklassen eller övre mellanklassen blir det särskilt intressant med ett tillskott i den lite lägre prisklassen. Företaget har visat sig ligga i framkant, bland annat med Dark Power Pro-serien. Samtidigt har de haft svårt att hålla lika lågt rippel som konkurrenterna Evga och Corsair vid höga effekter. Det är någonting vi hoppas få se bättring på med årets nya modell, Pure Power 9.
Kompakt och semimodulärt
Nätaggregatet är semimodulärt, vilket innebär att merparten av kablarna är löstagbara men att de två ATX-strömkablarna (24-pinskabeln och 8-pinskabeln) sitter fastmonterade. Det är en rimlig kompromiss då modulära kontakter kostar lite mer, och ATX-kablarna lär användas.
Det är ett förhållandevis kompakt aggregat som använder ATX-formfaktorns standardmått: 150 x 86 x 160 millimeter. Därför bör det även passa i lite kortare chassin. För ventilationen står en svart 120-millimetersfläkt prydd med en orange ring. De inbyggda kablarna pryds med en svart kabelstrumpa i nylon medan de modulära kablarna är platta och gummerade.
En mellanklassare
Nätaggregatet sätts på prov med hjälp av en dedikerad nätdelstestare som kan fördela ut specifika belastningar på var och en av dess spänningslinor. Pure Power 9 600 W har två 12-voltslinor, en med maximalt 28 ampere och den andra med maximalt 32 ampere. Övriga linor innefattar en 3,3-voltslina på 25 ampere, en 5-volts lina på 18 ampere, en 5VSB-lina på tre ampere samt en negativ 12-voltslina på 0,3 ampere.
Effektiviteten landade på 89,3 procent vid 50 procents belastning. Något lägre än exempelvis Evga Supernova 550GS på 92,1 procent eller Silverstone Strider Gold ST65F-G på 91,0 procent. Och mycket riktigt har Be Quiets aggregat en 80 Plus Silver-klassning.
Samma mönster noterades vid full belastning. Detta gav 86,3 procent i effektivitet, även här något lägre än Evga Supernova 550GS (89,7 procent) och Silverstone Strider Gold ST6F-G (88,9 procent).
Därefter undersöktes hur stabil spänningsregleringen är genom att mäta rippelvärdet med en digital multimeter. Här presterar Be Quiet inte i toppklass, å andra sidan noterades heller inte några tecken på instabilitet. En belastning på 50 procent gav ett rippelvärde på 21 millivolt på 12-voltslinan, lägre än konkurrenten Evga Supernova 550GS på 28 millivolt men något högre än Silverstone Strider Gold ST65F-G som ligger på 13 millivolt.
Rippelnivån fortsätter att hålla sig stabil även vid högre belastning. När aggregatet belastades till 100 procent av sin kapacitet ökade värdet marginellt till 26 millivolt. Fortfarande något högre än Silverstones aggregat på 18 millivolt men också något lägre än Evga Supernova 550GS, som springer iväg till hela 50 millivolt. Däremot ligger rippelvärdet något högre än konkurrenterna på 5VSB- och 3,3-voltslinan vid full belastning, dock inte farligt högt.
Pure Power 9 har ingen semipassiv drift utan fläkten snurrar även vid låga belastningar. Däremot är fläktkurvan i princip helt platt hela vägen upp till 75 procents belastning; vi noterar en rotationshastighet på 550 varv per minut vid 10, 25 och 50 procents belastning. Först vid 75 procent ökar den till 840 varv per minut, för att sedan nå en toppnotering på 1 250 varv per minut vid full kapacitet. Överlag skulle vi klassa aggregatet som ett av de tystare i sin prestandaklass, då fläkten är praktiskt taget ljudlös vid låga varvtal.
Värd att överväga
Överlag kan vi konstatera att Be Quiet har träffat rätt med sin nya Pure Power 9-modell. Prestandan slår inga rekord men basnivån är rimlig i förhållande till prislappen. Den närmaste konkurrenten i det här fallet är Corsair CS600, som förvisso kostar en hundralapp mindre men som också har en ännu lägre effektivitetsklassning (80 Plus Bronze).
De som söker ett lite enklare nätaggregat med minimalistisk design och låg ljudnivå har här ett rimligt alternativ. Speciellt om du vill ha ett modulärt aggregat men utan krav på full modularitet. Prislappen ligger på cirka 900 kronor, vilket känns attraktivt.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Be Quiet, www.bequiet.com – Cirkapris: 900 kr inkl. moms, 720 kr exkl. moms – Kapacitet: 600 W – Mått: 150 x 160 x 86 mm – Modulärt: Semi – 80 Plus-certifiering: Silver