Välkända Asrock breddar produktportföljen och lanserar sin första router. En enhet med bra prestanda och flera intressanta finesser som gör den till en given kandidat, för vissa.
Fler och fler tillverkare lanserar AC-routrar med olika finesser och funktioner. Nu sällar sig Asrock till skaran med sin G10. En modell där det medföljer en speciell dongel vilken kan användas som en liten router på resan. Routern lanseras som spelrouter men kan självklart användas för andra ändamål.
För beräkningskraften står en processor på 1,4 gigahertz med två kärnor. Den har sällskap av 512 megabyte internminne och 256 megabyte flashlagring.
Enheten bygger på Beamforming-tekniken med Multi-User MIMO för maximal datagenomströmning vid användning av multipla högpresterande enheter. Totalt har enheten åtta antenner.
Du ska teoretiskt kunna nå 1 722 megabit per sekund över fem gigahertz och 800 megabit per sekund över 2,4 giga hertz.
Från teori till praktik
Fast teoretiska värden är en sak, vad du kan nå i praktiken en annan. Därför anslöts en testserver och fem klienter. Servern fick hantera säkerhetskopior medan tre av klienterna körde spel och två strömmande högupplösta filmer.
När routern stod inom synhåll eller i angränsande rum (utan icke-bärande väggar) blev snitthastigheten nära 150 megabit per sekund. Detta med endast minimala dippar. Ett klart godkänt resultat.
Resultatet blev bättre när endast en klient användes. Då blev snitthastigheten 343 megabit per sekund med fem gigahertz. Det är bland de högsta värdena som vi har uppmätt. För 2,4 gigahertz blev motsvarande resultat dryga 92 megabit per sekund, även det i topp.
Sämre på längre avstånd
När en av klienterna flyttades till ett rum längre bort (cirka 15 meter) reducerades överföringshastigheten markant. Den landade på knappa 47 megabit per sekund över fem gigahertz. Förhållandevis dåligt. Samma effekt märktes även med kortare avstånd och bärande väggar.
Däremot klarar sig G10 betydligt bättre över 2,4 gigahertz. Samma placeringar gav 44 megabit per sekund.
Prestandan varierar också beroende på hur routern används. Ren filöverföring av olika filtyper och storlekar gav varierande överföringshastighet. För alla som planerar att använda routern för spelande måste vi nämna att G10 har stöd för Game boost, en prioriteringsfunktion som markant minskar risken för tillfälliga avbrott.
Flera smarta finesser
En funktion som vi fastnade för var möjligheten att använda routern som något av ett gränssnitt för IoT-prylar. Detta genom att använda enhetens självlärande funktion för IR-signaler. Efter att rätt signaler har lästs in kan du med hjälp av en app för Android eller IOS styra lokala enheter från valfri smartenhet.
Bland de övriga funktionerna finns fyra portar för Gigabit LAN samt en WAN-port. Du får stöd för anslutning via DHCP, statisk IP, PPPoE, PPTP och L2TP. Likaså finns två portar för USB 3. De sistnämnda kan användas för till exempel skrivare och externa lagringsenheter.
Något annat som också måste nämnas är att du i princip får två routrar. En liten sticka kan nämligen tas loss och användas som router på resan. Den kan anslutas till nätverk via Ethernet, och därefter kan du använda stödet för Wi-Fi. Du får då en egen trådlös accesspunkt. Det är riktigt bra.
En bonus till detta är att stickan kan användas som mottagare för Miracast, DLNA eller Airplay. Detta samtidigt som du kan dela nätverksanslutningen. Fast då behöver du ladda ned programmet Ezcast, vilket finns till IOS, Android, Windows och OS X.
Värd sitt pris
Sammantaget har Asrock lyckats mycket bra med G10. Den kunde ha varit bättre på vissa punkter, men det är ändå en produkt med stor potential. Dessutom måste vi berömma Asrock för ett mycket bra administrationsgränssnitt.
Prislappen ligger på dryga 2 000 kronor inklusive moms. Faktiskt får den anses som skälig i förhållande till vad du får. Därför får produkten en rekommendation.
Tillverkare: Asrock, www.asrock.com – Cirkapris: 2 029 kr inkl. moms, 1 623 kr exkl. moms – Gigabit Ethernet: 4 stycken – USB 3: 2 stycken – Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac – Minne: 256 MB flash och 512 MB DRAM – Antenner: 8 stycken – Mått: 266,5 x 184 x 82 mm