Med GPS och vattentålighet ner till 50 meter får Apple Watch Series 2 nya användningsområden.
Apples Watch Series 2 med nya WatchOS 3 är här. Vi har under cirka en månad hunnit med att titta närmare på två modeller: en standardiserad basmodell från serie 2 och den betydligt dyrare Watch Edition.
Samma innandöme
Klockorna har samma innandöme bestående av den dubbelkärniga processorn S2, vilken till skillnad från S1P som används i serie 1 har en inbyggd GPS. Den nya är även 50 procent snabbare och har en GPU-enhet som ska fördubbla grafikprestandan. Dessutom är serie 2-klockorna vattentåliga ner till 50 meter.
Den nya modellens fokus ligger på konstant övervakning av vår hälsa, vårt rörelsemönster och även vår sömn. Den sista punkten tillhandahåller inte Apple, utan vi måste förlita oss på tredjepartsappar.
Klockan kan logga all vår träning och låter oss analysera hastighet, distans och puls. Den har inte någon automatisk vattenavkänning, utan du måste ställa in ett speciellt vattenläge manuellt. När du avslutat ditt träningspass finns en funktion som pressar ut det eventuella vatten som finns kvar i klockan med hjälp av ljud.
Att hälsoaspekten är viktig märks även i klockans primära visningsläge, som baseras på tre ringar: en för rörelse, en för träning och en för mer stillavarande aktiviteter. En rolig nyhet är att vi kan följa andras aktivitet och låta andra följa vår och på detta sätt även få vår omgivning att aktivt pusha oss att lyckas bättre.
Godkända mätvärden
GPS-delens precision är densamma för båda modellerna. Under en tidigare uppmätt löprunda på knappa två mil så får vi godkända kilometeravstämningar. Klockorna registrerade en total distans som var mellan 150 och 175 meter kortare än den verkliga sträckan. Vi märkte även att snitthastigheten inte var helt korrekt, och detta både på plus- och minussidan, vilket gjorde att ett tempo på fyra minuter per kilometer kunde registreras som allt från 3,45 min/km till 4,15 min/km, vilket är lite irriterande.
Däremot är vi imponera de av pulsmätningens exakthet, som låg mer eller mindre helt enligt en mer professionell utrustning. Föregående modell hade en benägenhet att tappa kontakt, vilket resulterade i felaktiga hjärtslag. Dessa problem är nu helt borta.
Då vädret här hemma inte möjliggjorde några simturer utomhus så testade vi klockan i bassäng. Apple har tagit fram en riktigt bra lösning för att mäta antal längder vi simmar samt den totala distansen. Även här fungerar pulsmätaren felfritt.
Vid normal användning och ett träningspass per dag håller batteriet i knappa två dagar. Detta är inget som vi direkt hurrar för, men samtidigt ska vi veta att merparten av klockans sensorer alltid är aktiva, vilket självklart förbrukar en del. Laddningen sker trådlöst via en magnetisk platta och vi har en fullt laddad klocka på dryga två timmar.
Klockan har fått en förbättrad integration med mobilen och vi kan enkelt svara på SMS, följa kalendern och få diverse notifieringar.
Det finns två stora skillnader mellan de nya modellerna. Standardklockan, vilken kostar runt 4 200 kronor, har en aluminiumboett och ett Ion-X glass som är betydligt bättre att använda både i sportsammanhang och i ljusstarka miljöer. Den avsevärt dyrare, cirka 14 195 kronor, Apple Watch Edition använder en keramikboett samt ett safirglas. Det är betydligt reptåligare men reflekterar även nästan dubbelt så mycket ljus som standardklockan, vilket gör det mycket svårt att se boetten under blöta förhållanden och i de lägen vi har solen riktad rakt mot oss. Båda klockorna har dock fått en mer än dubbelt så ljusstark skärm på 1 000 nits jämfört med första modellens 450 nits.
Gränssnittet är riktigt bra
Vi avslutar med att kort prata om vår interaktion med klockan, som dels har fått ett lyft tack vare en väl fungerande Force Touch och dels i övrigt rent fysiskt styrs med hjälp av ett rullhjul och en knapp. Arbetssättet känns aningen omständligt i början, men efter bara ett par dagar tar vi oss från meny till meny och växlar mellan appar som om vi gjort det hela livet.
Klockan har fått en förbättrad integration med mobilen och vi kan enkelt svara på SMS, följa kalendern och få diverse notifieringar. Det som vi imponeras av mest är starttiden för att öppna nya appar. Det sker i det närmaste omedelbart, och detsamma gäller för röstbaserad interaktion via Siri som är riktigt bra och lättanvänd, både för att söka fakta och diktera svar på ett meddelande.
Totalt sett är Apple Watch Series 2 ett stort steg framåt för Apple. Företaget är inte lika långt framme här som med mobilerna, men Apple lyssnar på sina kunder och gör produkter av hög kvalitet.
Ser vi till prisbilden ligger basmodellen relativt rätt, medan vi tycker det är svårt att motivera ett pris som ligger nästan 3,5 gånger högre för den dyrare klockan.
Tillverkare: Apple, www.apple.com
Cirkapris: 4 195 / 14 195 kr inkl. moms, 3 356 / 11 356 kr exkl. moms
CPU: Dubbelkärnig S2
Wi-FI: 802.11b/g/n 2,4 GHz
Bluetooth: v4
Skärm: 272 x 340 pixel. 1 000 candela/m 2