AMD lanserar nya Polaris-baserade grafikkort vilka lovar upp till nästan tre gånger högre prestanda per watt än tidigare modeller.
Under sommaren fick vi tillfälle att prata med Raja Koduri, som är vice VD och chefsarkitekt på AMD Radeon Technology Group. Framför allt var det den nya arkitekturen, kallad Polaris, och de nya grafikkorten som lockade. De sistnämnda kommer i referensutförande att heta RX-480. Det var således med stora förväntningar vi tog oss an ett test när ett sådant grafikkort blev tillgängligt.
Notera att vi under våra testveckor även hann med att prova flera olika drivrutinspaket. I takt med att nya versioner gjordes tillgängliga förbättrades prestandan. Troligen kommer den mjukvara som finns tillgänglig när du läser detta att ge en än vassare produkt.
Fokus på spel och VR
Det finns två grundutföranden kallade Polaris 10 och Polaris 11. Det förstnämnda är det kraftfullaste. Det är även från denna serie som vårt grafikkort, RX-480, kommer. Det innebär 36 beräkningsenheter och 2 304 streamprocessorer som hanterar över 5,5 teraflops.
Den aktuella modellen har åtta gigabyte GDDR5-minne och en minnesbandbredd på 256 gigabyte per sekund. I grundutförandet körs RX-480, som baseras på 14 nanometers Finfet-teknik, med en klockfrekvens av 1 266 megahertz. Låg TDP på 150 watt innebär att det bara behövs en extra sexpinnars strömförsörjning.
Bland anslutningarna finns Displayport med stöd för version 1.3 HBR3 och version 1.4 HDR samt HDMI 2.0b. Båda med stöd för AMD Freesync och Oculus Rift ATW.
Hög prestanda
När vi så går över till att prata om prestanda har vi valt att jämföra med tre olika typer av grafikkort. De som valdes ut var ett GTX 970 (vilket ligger närmast vid ren prisjämförelse), ett GTX 980 (som länge varit något av ett referenskort för singel GPU-kort) och slutligen ett R9-380-kort för att kunna jämföra VR via Steam VR på rättvisast sätt. Även R9-kortet ligger ungefär i samma prissegment som vårt testkort, lite beroende på tillverkare och modell.
Vi började med fyra speltester i form av Quantum Break, Gears of War, Ashes of the Singularity och Hitman. Under samtliga av dessa tester presterade RX-480 bättre än 970-kortet (20-43 procent bättre). Faktiskt kom det även nära 980-kortet, bara fem procent under det resultatet. Dock med undantag av Hitman, där RX faktiskt hade cirka sju procent bättre prestanda.
Går vi över till VR-testerna har det nya RX-kortet nästan 40 procent bättre prestanda än R9. Detta till en markant lägre effektförbrukning.
Dessvärre hade vi inte möjlighet att testa RX i en multiuppsättning och den förbättrade AFR-hanteringen. Förhoppningsvis är detta något som vi har möjlighet att återkomma till längre fram.
Bättre program
Ny arkitektur och nya möjligheter sett till hårdvaran innebär även att mjukvaran har ändrats. För att lyfta fram några ändringar finns nya SDK för multitrådsrendering, Shadow FX för DX12, förbättringar av Geometry FX för DX11, nya verktyg baserade på öppen källkod samt framför allt de nya Liquid VR-lösningarna.
De sistnämnda omfattar bland annat Trueaudio, vilket ger GPU-baserad ljudbearbetning i realtid med extremt låga latenser. Likaså innefattas Compute Unit Reservation som gör det möjligt att dedikera ett visst antal beräkningsenheter för specifika ändamål, vilket skapar ett jämnare dataflöde oavsett användning.
En fråga som några nu kanske ställer sig är om RX även är ett kort för andra ändamål än spel och VR-lösningar. Det finns ett enkelt svar på den frågan – Ja. Ett exempel är om du har behov av ett diskret grafikkort för exempelvis Photoshop, då är RX 480 ett minst lika bra uppgraderingsval som alternativa lösningar.
Till detta ska vi även tillägga att AMD, trots att de vid testtillfället inte var klara med optimeringarna, har lyckats mycket bra med effektförbrukningen. Den anpassas löpande efter hur mycket grafikkraft som behövs för stunden.
Sammantaget kan vi på alla plan, och för alla användningsområden, rekommendera RX-480. Det är ett rejält kliv framåt.
Tillverkare: AMD, www.amd.com
Cirkapris: 2 499 kr inkl. moms, 1 999 kr exkl. moms (8 GB)
Minne: 8 GB GDDR5
Minnesbuss: 256 bit
TDP: 150 watt
Anslutningar: Displayport 1.3/1.4 HDR och HDMI 2.0b
Beräkningsenheter: 36 st
Streaming-processorer: 2 304 st