Det var på tiden, alltså stödet för 4k Ultra-HD. Förutom detta bjuds det på förenklade och förbättrade exportfunktioner samt nya effekter. Nödvändiga förbättringar som inte är så omvälvande.
Ett populärt program för videoredigering i ny version. Frågan är som vanligt hur det står sig mot föregående version, om en uppdatering kan motiveras. En annan fråga är hur det står sig i jämförelse med andra redigeringsprogram. Nog så viktigt för dem som står i valet och kvalet när de ska välja sitt första kommersiella program.
För att kunna göra de jämförelserna får vi först bekanta oss med version 14 av Premiere Elements. En uppdatering som till en början kan te sig ganska blek.
Komma igång
I det stora hela är det samma gränssnitt som tidigare. Starta programmet och du får välja mellan filorganiseraren och redigeraren. När det gäller förstnämnda (Organizer) är den huvudsakliga nyheten att du nu kan geo-sortera filmklippen, inte bara bilder. Du drar ut och släpper dem på en karta.
Det är alltså denna del av programmet du använder för att importera, tagga, sortera och dela media. Där finns också funktioner för att skapa DVD-projekt och liknande. Du kan också förledas att tro att du kan justera dina filmklipp, men ett klick på Korrigera leder till en upplysning om att funktionen bara har stöd för bilder. Fast lugn, när du växlar till redigeringsdelen får du sådana möjligheter.
Videoklipp kan fångas eller importeras från både Organizer och redigeraren. Numera finns stöd för 4k-innehåll, men fortfarande saknas stöd för 3D, något du får med bland annat Cyberlink Powerdirector. Du kan inte heller fånga bildskärmsaktivitet, vilket en del konkurrenter stöder. Likaså finns inget stöd för multicam-redigering. De som har dessa behov bör istället prova Powerdirector.
Redigeraren är annars sig lik. Du får en tidslinje längst ned och ovanför denna har du förhandsgranskningen. Något som uppskattas är frånvaron av en fast panel för filhantering. på så sätt blir det mer utrymme för det väsentliga – redigeringen. När det gäller just redigering kan du välja mellan tre arbetslägen: Snabb, Guidad och Expert.
Detta med snabbredigering kan få en del att tänka på Windows Moviemaker. Själva hanteringen av filmklippen är också lika enkel, men här får du också möjlighet att anpassa dem. Det finns verktyg för att hantera ljus, färger, volym och annat. Likaså kan du styra hyfsat över effekterna. Bland effekterna har det tillkommit möjlighet att använda animerade förtexter.
På ett par punkter har även den guidade redigeringen förbättrats. Det har blivit enkelt att använda slowmotion och fastmotion. Detsamma gäller möjligheten att lyfta fram något genom att tona bakgrunden till svartvitt. Denna del av programmet är kanske var de flesta landar till en början. Positivt är att guiderna inte handlar om en-klickslösningar utan att de faktiskt lär dig att redigera. För min del håller jag just detta som det bästa med programmet.
Export och delning
När du är klar är det dags att spara eller exportera projektet. De som vill kan exportera och ladda upp direkt till Facebook, Youtube och Vimeo. Detta i HD- eller SD-kvalitet. Förutom detta stöds export till allehanda vanliga format och enheter, det må vara storbilds-TV eller datorplattor.
En viktig aspekt vid renderingen är prestandan. Och där lär hemanvändare inte bli så besvikna, även om programmet inte precis är snabbast på marknaden. När Cyberlink Powerdirector fick arbeta med samma material var det programmet snabbare på att rendera. När det gäller Premiere Elements är tipset att inte rendera förrän du är klar med allt; luta dig sedan tillbaka.
Kunniga entusiaster kanske ska välja andra videoredigeringsprogram. Detta om de inte redan använder Photoshop Elements och uppskattar den integrationen. Premiere Elements borde istället tilltala dem som är lite mindre erfarna. Programmet kommer lite till korta jämfört med Cyberlink Powerdirector. Fast bara i vissa avseenden. Behöver du inte de funktionerna finns det en del som briljerar – nämligen att guiderna lär dig att använda verktygen.
Ett ganska fullmatat videoredigeringsprogram som faktiskt kan lära användarna att redigera film.
Tillverkare: Adobe, www.adobe.se w Cirkapris: 875 kr inkl. moms, 700 kr exkl. moms w Hårdvarukrav: Processor på 2 GHz eller mer med SSE2-stöd, dubbelkärnig behövs för HDV- och AVCHD-redigering samt för Blu-ray- och AVCHD-export, för XAVC S krävs en Core i7 w Operativsystem: Windows 10/8/7