Älskar du molntjänster samtidigt som du inte känner dig bekväm med att lämna ut dina data till en extern aktör? Då kan Owncloud vara något för dig. Nyligen släpptes denna mycket användbara mjukvara i en ny version.
Av Patrik Hermansson
Ur Datormagazin nr 6, 2016
Molntjänster är en underbar uppfinning. Istället för att behöva lagra alla filer på den lokala datorn kan de lagras på en extern server och vara enkelt åtkomliga från olika datorer, smarta telefoner med mera. Givetvis finns även nackdelar. Handlar det om känslig information gäller det att se till att all kommunikation med molnservern är krypterad, och man vill även vara säker på att ingen obehörig kommer åt de data man lagrat. De flesta stora molntjänster som är aktiva idag kan anses pålitliga vad gäller detta, men det finns alltid en risk med att släppa ut information till tredje part. Förutom risken att den blir tillgänglig för utomstående finns också en risk att den går förlorad.
Det kan tyckas osannolikt att till exempel Google Drive bara skulle försvinna, men se till exempel på vad som hände med den svenska bildlagringstjänsten Geting
Det kan tyckas osannolikt att till exempel Google Drive bara skulle försvinna, men se till exempel på vad som hände med den svenska bildlagringstjänsten Geting, som över en natt försvann och lämnade otaliga forumtrådar bildlösa. För dig som inte accepterar dessa risker finns andra lösningar där administratören har full kontroll över filerna samtidigt som användarna får fördelen med en molntjänst. Den kanske mest namnkunniga mjukvaran inom denna kategori är Owncloud, som nu alltså kommit i version 9.0.
Kommentarer och taggar
Bland nyheterna i Owncloud 9 märks kommentarer och taggar på filer. Taggarna har som funktion att göra det enklare att hitta de filer man söker. Enskilda filer kan taggas med olika kodord, och användaren kan sedan klicka på en tagg i gränssnittet för att se de filer som har taggats med det aktuella ordet. Kommentarer i sin tur gör det möjligt att skriva kommentarer till filer, både för ägaren och för dem som man delat filerna med. Detta ger Owncloud en Facebook/Instagram-liknande funktionalitet, där man till exempel kan dela bilder med andra som sedan kan tycka till om det som visas.
Ytterligare en spännande funktion är aviseringar. När någon delar en fil, kalenderpost eller liknande med dig får du en avisering, både i webbgränssnittet, på datorns skrivbord och i mobilappen.
Delning av filer är grundfunktionen i Owncloud, och i version 9 har systemet för detta förbättrats. Utvecklarna har samarbetat med användare som hanterar stora mängder data och ett stort antal filer för att förbättra Owncloud och göra programmet mer skalbart. Man uppger nu att systemet ska fungera bra oavsett om antalet användare är någon enstaka eller om de räknas i hundratusental och datamängderna räknas i petabyte. Under ytan har Ownclouds lagrings-API skrivits om för att fungera bättre även i större installationer.
Även installationen har förändrats och man har nu delat upp installationsfilerna i två paket, ”owncloud” och ”owncloud-files”. Det sistnämnda används om man enbart vill installera Owncloud och inget annat. Väljs det andra paketet får man inte bara själva Owncloud utan även en installation av webbservern Apache med stöd för skriptspråket PHP, något den som installerar ”files” får se till att ordna själv.
De olika paketen finns tillgängliga för en rad Linuxdistributioner, men tyvärr inte alla.
Tanken med detta upplägg är att tillhandahålla ett paket som gör det enkelt att installera eller som ger flexibilitet när en befintlig server kompletteras med Owncloud. Inget av paketen levereras med den nödvändiga databasmotorn, en sådan måste installeras manuellt innan installationen av Owncloud påbörjas. De olika paketen finns tillgängliga för en rad Linuxdistributioner, men tyvärr inte alla. Det finns dock även möjlighet att ladda ned ett arkiv med de nödvändiga filerna. Arkivet gör det möjligt att installera i de flesta miljöer – dock får man inte de automatiska uppdateringar som ges av ett paket för systemets pakethanterare. Int-ressant är även installationsskriptet för delade system, ett PHP-skript som gör det möjligt att installera mjukvaran på delade servrar som till exempel ett webbhotell.
Värt att testa
Version 9 av Owncloud är ytterligare en förbättring av ett redan bra program. Funktionerna och finesserna har blivit fler och det finns något där för alla. Owncloud kan användas som ett enkelt sätt att komma åt personliga filer var man än befinner sig, och det kan också användas i organisationer där många tusen användare behöver dela och redigera olika typer av filer, kalenderposter och liknande. Allt detta kan göras utan att ens data hanteras av någon tredje part, något som gör det
extra intressant för alla som inte vill riskera att data kommer på avvägar. Och det vill väl egentligen ingen?
Owncloud i korthet
- Låter användarna lagra, komma åt och dela filer, kalendrar, kontakter, e-post med mera på ett enkelt sätt från olika typer av enheter. Filerna lagras på administratörens egna hårddiskar.
- Kan byggas ut med tillägg som bland annat gör det möjligt att hantera data från externa tjänster som till exempel Dropbox och FTP-servrar.
- Ger tillgång till lagrade filer var man än är, antingen via en skrivbordsklient, ett webbgränssnitt eller en mobilapp.
- Med Owncloud går det även att visa bilder, videor, pdf:er med mera. Textfiler går även att redigera direkt i gränssnittet, antingen av ägaren själv eller i samarbete med andra användare.
- Owncloud kan även användas för att dela filer med andra. Filerna kan taggas för att kunna hittas enkelt, och de som får tillgång till filerna kan även kommentera dem. Allt som sker kan övervakas via ett aktivitets/aviserings-flöde.
- I systemet finns stöd för versionshantering. Äldre versioner av filer kan återställas och raderade filer kan återtas från soptunnan.
- Owncloud bygger på öppen källkod och är gratis att använda. Det finns även en Enterprise-version för företag.