För en tid sedan lämnade Jonathan Riddell sin post som ledare för Kubuntu-projektet. Han har dock inte legat på latsidan, utan har startat ett nytt projekt kallat KDE Neon.
På en bas från Ubuntu 16.04 läggs färska versioner av KDE Plasma och Wayland för att skapa ett system med den senaste tekniken. Resultatet kallas KDE Neon, och här lär du känna systemet.
KDE Neon är en helt ny distribution som lanserades under Fosdem vintern 2016. Tanken med distributionen är att användarna på ett enkelt sätt ska kunna ta del av den senaste tekniken från KDE. Den ska vara i utvecklingens framkant men också vara fullt stabil. Den är också tänkt att vara aktuell under en längre tid och bygger därför på Ubuntus LTS-utgåvor.
De idag aktuella versionerna bygger på Ubuntu 16.04 och kommer att ha stöd under de kommande två åren. Neon-projektet leds av Kubuntus förre ledare, Jonathan Riddell, och drivs som ett projekt under KDE:s flagga.
Ännu inte stabil
Det är ett nytt projekt, och det märks. En version kallad User Edition är tänkt för vanliga användare. Fast i dagsläget är denna version inte komplett. Du får ett grundsystem med KDE Plasma och Frame-works. Inga andra KDE-program finns med. Det går dock att installera de vanliga versionerna från Ubuntus paketarkiv.
För den som vill ha ett mer komplett system finns Developer Edition, en version mest tänkt för utvecklare. Denna finns i sin tur i två olika versioner, Stable och Unstable. Förutom grundsystemet har dessa även förhandsversioner av KDE-applikationerna, antingen i form av stabila eller som potentiellt ostabila versioner.
Mjukvaran i dessa versioner uppdateras kontinuerligt samtidigt som utvecklarna uppdaterar sina Git-arkiv. Du får alltså senaste nytt, dock kan mjukvaran vara instabil.
Neon i praktiken
User Edition kändes lite trist utan KDE-applikationerna, så vi valde Developer Edition 64 bit (Stable). Då iso-filen kan användas både som live-system och för installation kan du testa fritt.
Efter start visas ett grafiskt skrivbord med ett modernt, stilrent utseende. De som har använt KDE tidigare känner igen sig. Trots att Neon är en ny distribution märks inte direkt några buggar. Det hela flyter på fint och systemet är responsivt när vi klickar på knappar och öppnar olika program.
Den utgåva som valdes har ett antal program installerade. Därmed finns också det mesta som behövs redan från början. Kort sagt är de första intrycken av Neon bra.
Spännande projekt
Upplägget bakom KDE Neon kan tyckas lite märkligt. Projektet startades på grund av en konflikt mellan Kubuntus ledare och Ubuntus ledning, men ändå bygger Neon på Ubuntu. Som anledning nämns bland annat de involverades kunskap om Ubuntu. Fast frågan är hur framtiden ser ut. Kommer de att kunna samarbeta med Canonical?
Rent praktiskt är Neon också väldigt likt Kubuntu. Blir konkurrensen av godo eller blir det bara två snarlika distributioner?
Samtidigt skiljer fokus en aning. Du får en LTS-utgåva av Ubuntu i kombination med de senaste versionerna av KDE och dess applikationer. Då de färskaste versionerna används innebär detta att de inte är lika väl utprovade som de lite äldre, men förhoppningsvis är de tillräckligt stabila för vardagsbruk.