FreeBSD är ett operativsystem med fokus på stabilitet, säkerhet och konsekvens. Därför är det heller inte världens roligaste. Den nya huvudversionen bjuder dock på flera välkomna förbättringar.
Det saknas inte nyheter, tvärtom. När det gäller hårdvara finns numera stöd för Intel Centrino Wireless-N 105. Likaså finns stöd för än fler styrkort för lagringsenheter, bland annat från Megaraid och LSI. Du hittar också hyfsat stöd för ARM-arkitekturen. De arbetar fortfarande med stöd för 64-bitssystem, medan stödet för ARM i 32-bitsversion är mer utvecklat.
En annan sak som noteras är förändringar vad gäller nätverksstöd. Stöd för UDP Lite har tillkommit, och samtidigt har stödet för de idag föråldrade IPX och Appletalk tagits bort. I övrigt har en rad mindre förändringar och förbättringar gjorts.
För att hänga med i tiden har de också lagt resurser på stödet för virtualisering. Fokus ligger här på Bhyve, men förbättringar har även gjorts för bland annat Xen, Hyper-V och EC2.
Ett säkert system har också blivit säkrare. Bland annat genom att Crypt nu använder SHA512 och genom att OpenSSH använder sandboxing. Du hittar också en ny meny i själva installationsprogrammet som låter dig skapa en säkrare installation.
Installera och använd
FreeBSD används oftast i servertillämpningar, men det finns även möjlighet att installera en grafisk skrivbordsmiljö och använda systemet som operativsystem på vanliga datorer. Plattformsstödet har fokus på x86 (32- och 64-bits); dock finns även stöd för bland annat PowerPC och Sparc. Du hittar även utgåvor för ARM. Det sistnämnda innebär att operativsystemet kan användas på enkortsdatorer som till exempel Beagleboard Black och Raspberry Pi.
Att använda FreeBSD 11.0 påminner om att använda ett Linuxsystem. Terminalen fungerar på samma sätt och du hittar välkända kommandon som ”ls”, ”cd” och ”pwd”.
En sak som är annorlunda är pakethanteringen. FreeBSD-utvecklarna står för systemkärnan, drivrutiner, användarprogram och dokumentation. Detta till skillnad från Linux, som i princip bara är en kärna med drivrutiner. Ett FreeBSD-system i sin grundform är tämligen begränsat vad gäller funktionalitet. Det är dock inte så att det råder brist på program, genom mjukvaruhanteringssystemet Ports finns fler än 26 000 program att tillgå.
FreeBSD:s installationsprogram ser ut som det alltid har gjort, ett antal frågor besvaras i ett semigrafiskt gränssnitt. Det går att ladda ned en komplett iso-fil med allt som behövs, men det går även att ladda ned en minimal version som enbart innehåller det mest nödvändiga för att starta installationen. Faller valet på den sistnämnda kommer installationsprogrammet att hjälpa till med att konfigurera nätverket och sedan ladda ned ett antal installationsfiler under processens gång. De som vill kan även använda installationsmediet som en live-CD, för att testa systemet utan att behöva installera något.
När installationen är klar landar du vid en kommandoprompt och det är dags att logga in. Systemet är i princip klart att använda. Som nämndes tidigare är det dock ett system med ett begränsat antal funktioner som du nu sitter vid. För att gå vidare behöver ofta mer mjukvara installeras, beroende på vad maskinen är tänkt att användas till. Du kan installera mjukvara genom kompilering av källkod, men det finns även ett stort antal program tillgängliga via Pkg- och Ports-systemen.
Som vanligt, fast bättre
De som har använt FreeBSD tidigare kommer som väntat att känna igen sig i den nya utgåvan. Allt är alltså som det ska vara, bara lite bättre. Så är du ute efter något som varken är snyggt eller flashigt, utan stabilt och säkert, för din server eller ditt inbyggda system är FreeBSD värt en närmare titt. Det fungerar även på skrivbordet, men ärligt talat finns det andra system som lämpar sig bättre för detta ändamål.
Av Patrik Hermansson