Fråga
Jag har en gammal diskussionsfråga som fortfarande brukar spöka på småtimmarna. Ökar ett minne i vikt när man lägger in data? Är det i så fall fråga om magnetism och skiljer det sig mellan olika lagringsmedia?
Äntligen kommer jag att få ett svar. Skönt att ni är tillbaka, lycka till i fortsättningen!
Lars Johansson, Vallentuna
Svar
Intressant fråga. Men jag antar att den måste delas upp för olika lagringsmedia. En hårddisk lagrar data med hjälp av magnetism, precis som du säger. Ett minne, däremot, använder sig av elektrisk laddning.
Vi kan nog börja med att konstatera att en hårddisk aldrig är tom eller full. Vare sig den lagrar ettor eller nollor är båda data och bör alltså inte ge någon viktskillnad.
Men om vi ska ta det från början har varje atom en egenskap som kallas ett magnetiskt dipolmoment, vilket betyder att den fungerar som en liten stavmagnet, med en nordpol och en sydpol. I ett ferromagnetiskt material, den typ som används för att lagra data i en magnetisk hårddisk, tenderar intilliggande atomer att inrikta sig parallellt med varandra, så att deras nordpoler pekar i samma riktning.
Detta leder till bildandet av magnetiska domäner, små grupper av atomer som alla är riktade åt samma håll – varje domän är som en liten stavmagnet. Tänk till exempel att en magnetisk domän vars nordpol pekar mot läshuvudet representerar en etta, och en grupp av atomer som pekar bort från huvudet representerar en nolla. Moderna enheter använder GMR (giant magnetoresistance) i stället, men det handlar ändå om data baserad på riktningen hos magneter.
Magneter innehåller olika mängder energi beroende på om de är riktade åt samma eller olika håll. Och enligt Einstein har energi massa, så i teorin bör det alltså bli en viktförändring när data på hårddisken förändras. Den är dock så liten att den inte är mätbar.
När det gäller flashminnen kan man föra ett liknande resonemang. Men här lagras data med hjälp av elektroner. Minnet består av särskilda transistorer, en per lagrad bit, som använder fångade elektroner för att skilja mellan en digital etta och en nolla.
Antalet elektroner i flashminnet förändras inte när den lagrade datan ändras, men de fångade elektronerna har däremot ett högre energivärde än de fria, vilket även det enligt Einsteins berömda E=mc2-formel innebär att de har högre massa. Inte heller denna viktförändring är naturligtvis mätbar med dagens teknik.
Det här var en synnerligen lekmannamässig och ovetenskaplig genomgång Jag ser fram emot en livfull debatt och gärna att någon professor i fysik griper in och rättar mina eventuella felaktigheter…
4 kommentarer
Hej Anders
Tack för ett intressant och uttömmande svar.
Det var som jag misstänkte möjligt att teoretiskt påverka minneskretsars vikt med information.
Den minsta viktförändring jag själv har varit med att konstatera rör sig om c:a 0,1 mikrogram. Då börjar man bl.a. få temperaturproblem genom att man utstrålar egenvärme mot mätinstrumentet, en mikrovåg, och därmed påverkar de mekaniska dimensionerna hos vågen. Ett annat problem är elektrostatisk uppladdning som en gång i tiden motverkades med en liten glasampull innehållande en radiumstav som ”laddade ur” den elektrostatiska laddningen i vågen. Denna teknik tillämpades ända fram till 1950-60 talet men är väl förhoppningsvis knappast aktuell idag. (Det tar ju några år innan radiumstrålningen halveras).
Passerande lastbilar, tåg och annat tungt otyg skall vi inte tala om, grundvibrationer i kåken där mätinstrumentet är upp-monterat är förödande.
Hursomhelst kan jag sova lite lugnare nu när hjärnspöket omvandlats till realiteter och därmed blivit lite enklare att dras med.
Men någon större idé tycks det inte ligga i att ytterligare skriva över raderade filer med elektriskt- eller magnetiskt ”brus” för att sänka vikten på en bärbar PC eller mobiltfn.
Kul att höra från Er.
Nu tänker jag läsa artikeln om WIN10 som kom i dagens Datormagazin.
Sen ser jag fram mot den ”stora” beskrivningen om pro´s and con´s i WIN10 som tydligen ligger i Er pipeline.
Keep publishing!
Tidningen är busbra.
Bästa Hälsningar
Lars J
Inbillar mig att det kanske liknar mer som,
Hur mycket större är/verkar ett stort hål än det mindre.
Hålet i en 2 kilos falukorv måste ju vara större än motsvarande på en 800 grams korv.
Men om rätar ut båda korvar, vart tog då hålen ivägen ?
Specielt det större ? på 2 kilos korven.
– Jag tvivlar icke en sekund på antimateria.
Daniel Akenines bok ”11 gram sanning” är en ganska spännande roman där de elva grammen data används av en riktigt skurkaktig typ. De 11 grammen är den samlade vikten av digitala data som han använder i brottsliga sammanhang. En läsvärd och tänkvärd bok.
Hej Roland!
Bra tips. Den väcker verkligen intressanta tankar. Har du några mer tips?
Med vänlig hälsning, Lillgrabben