Det handlar om ett kommandoskal för Windows, Mac och Linux som kombinerar det bästa med Bash och Python. Så om du gillar dessa båda kommer Xonsh att passa dig perfekt!
Under slutet av 70-talet skapades Bourne shell av en av upphovsmännen till Unix, och ungefär tio år senare kom Bash (eller Bourneagain shell). När det gäller Windows har vi sedan länge haft Kommandotolken och senare Powershell, och för inte så länge sedan fick Windows 10 Bash.
Nu är det dags för Xonsh, som du hittar på http://xon.sh. Det är ett hopkok av Python och Bash och fungerar på alla plattformar. Gillar du Python är det här kanske kommandoskalet för dig.
Installation på Windows 10
Det är inte alls svårt att installera på Windows 10. Till att börja med måste Python 3.4 eller senare finnas på plats. Något som enklast görs genom att ladda ned distributionen som kallas för Anaconda. Du laddar ned 351 megabyte (64-bitversionen) och installerar som vanligt.
Efter installationen startar du en Anaconda-prompt och skriver följande:
> conda config –add channels conda-forge
> conda install xonsh
Kommandona ovan installerar de paket som behövs och det slutar med att du kan skriva ”xonsh” för att starta kommandoskalet. Första gången får du frågan om du vill skapa konfigurationsfiler. Acceptera och konfigureringen påbörjas.
Första frågan under konfigureringen är om du vill integrera med Bash, Zsh eller Fish. När detta accepteras innebär det att Xonsh kommer att ladda in deras miljöer, alias och funktioner. Miljövariabler kan läsas från en statisk fil och kommer att skrivas över av Xonsh.
Du kan också bygga ut Xonsh med skript från tredje part. Dessa installeras med kommandot ”xontribs”. Därefter är det klart att sätta igång!
Funktioner i Xonsh
Kommandoskalet kombinerar Python med det bästa från Bash, Zsh och Fish. Då Xonsh inbegriper Python finns beroenden mot PLY, en lexikal analysator för Python.
Den kommer att skapa AST (Abstract Syntax Tree) och använder Pythons inbyggda bibliotek för att göra detta, nämligen då ”ast.parse()”. Fast inget av det här behöver du bry dig om, utan du kan skriva följande på kommandoraden:
import urllib.request r = urllib.request.urlopen( ’http://www.datormagazin.se’) print ( r.status )
Ett extremt enkelt exempel, men du förstår principen med att kommandoskalet har stöd för Python.
Då kommandoskalet både är en kommandotolk och en Pythonruntime uppstår det en del intressanta problem. Ett exempel är kommandot ”ls”, hur ska Xonsh tolka det? Frågan är om användaren vill visa en fillista eller om det är en variabel i Python.
Det enkla svaret är att det beror på kontexten. Finns det en variabel med det namnet definierad, då används den, i annat fall listas filer och kataloger.
För att undvika detta och explicit ange att det är ett kommando skriver du följande:
!(ls -l)
På tal om ”ls” kan kommandoraden innehålla reguljära uttryck, så du kan skriva ”ls -l `\w+?ci|ic).*”. Detta ger då träffar på ord innehållande de bokstäver som anges.
När det gäller vanliga kommandoskal krävs att du sätter upp skiljetecken för att tolka strängar. Det sker via en miljövariabel. Fast med Xonsh är det betydligt enklare.
# sh s = ”ett:tu:tre” OIFS=”$IFS” IFS=’:’ array=($s)
# Xonsh s=”ett:tu:tre” array=s.split(’:’)
Just blandningen av Python och ett kommandoskal är vad som gör detta så kraftfullt. När du ”ekar” ut ”$PATH” till konsolen med andra skal blir det bara en ström med tecken. Här får du istället en array av strängar som du kan använda i Python, som vilken annan array som helst.
Det tål att upprepas, Xonsh är Python.
Som avslutning och extra knorr får du här ett extra komplicerat sätt att göra en ”ls -l” i Xonsh:
$[@($(echo ls).strip()) @(”.
Av Patrik Hermansson