Intel och Micron har presenterat det gemensamma projektet 3D Xpoint, en ny minnestyp som man hävdar kan ersätta flashminne och erbjuda tusen gånger högre prestanda.
Precis som vanligt NAND-flashminne är Intels och Microns nya 3D Xpoint utformat för permanent lagring av data. Men till skillnad från NAND-flash hävdar Intel att dess prestanda och hastighet är tillräckliga för användning även som arbetsminne. Detta skulle göra det till en potentiell kandidat för det länge eftertraktade universalminne som inte behöver göra skillnad mellan arbetsminne och lagringsminne.
Förutom att vara upp till tusen gånger snabbare än NAND-flashminne uppges det nya minnet vara bara något långsammare än traditionellt DRAM-minne. Det har dessutom fördelen att vara ickeflyktigt och ska kunna erbjuda betydligt förbättrad densitet – mellan åtta och tio gånger så stor lagringskapacitet får enligt Intel plats i samma fotavtryck som dagens DRAM-moduler.
Intel hävdar att 3d Xpoint är en helt ny minnestyp, konstruerad från grunden och upp för att vara en högpresterande, ickeflyktig och tålig ersättare för både hög lagringskapacitet och systemminne. Tekniken är helt transistorlös, med vinkelräta ledare som förbinder 128 miljarder tätt packade enbits minnesceller i en struktur som är staplad på höjden för att bilda en krets med i dagsläget 128 gigabytes kapacitet.
Variabla spänningar används för att adressera minnescellerna och till skillnad från NAND-minne går det att läsa och skriva enskilda celler, vilket förlänger hållbarheten. I framtida generationer av minnet kan tunnare tillverkningsteknik öka stapelbarheten och därmed öka kapaciteten.
Än så länge har DRAM bättre prestanda och lär finnas kvar för användningar som processorcache och grafikminne under överskådlig tid, liksom NAND kommer att göra det för lagring, men det är tydligt att Intel och Micron satsar hårt på 3D Xpoint för framtidens datorer. Tillverkning i mindre skala har redan påbörjats för utvalda kunder och även om inget officiellt lanseringsdatum meddelats kan vi säkert få se en kommersiell tillämpning under 2016.