Fråga
Jag har installerat tre operativsystem på min dator, Windows 10 Technical Preview, Windows 8.1 och Windows 7 Ultimate 64 SP1. De är installerade på tre olika hårddiskar. Moderkortet är Asus Z87-pro.
Problemet är att när jag startar Windows 7 startar inte nätverkskortet, utan jag får göra en reparation varje gång. Det händer aldrig för Windows 10 eller Windows 8.1. Jag har både fast och trådlöst nätverk igång.
Tommy Westin
Svar
Det framgår inte av frågan hur du väljer mellan operativsystemen, men jag antar att du använder Windows eget startsystem (BCD, Boot Configuration Data) med en valmeny. Detta innebär att all startinformation finns på en av hårddiskarna, även om operativsystemen har var sin.
Jag är inte säker på hur detta skulle kunna påverka just din Windows 7-installation, men på något sätt verkar det göra det. Säkerligen har det med drivrutiner att göra. Börja med att i Windows 7 uppdatera drivrutinen för nätverkskortet till den garanterat senaste och se till att installationen verkligen görs i rätt system på rätt hårddisk.
Fungerar inte det är det ju dock inte nödvändigt att genomlida Microsofts jobbiga reparation av nätverksanslutningen varje gång. Allt du borde behöva göra är att inaktivera och sedan aktivera nätverksanslutningen. Du kanske till och med skulle kunna fixa en batchfil som snabbt ordnar det åt dig:
wmic path win32_networkadapter where index=0 call disable
wmic path win32_networkadapter where index=0 call enable
Index för ditt nätverkskort är troligen 0, men du kan hitta rätt siffra med kommandot
wmic nic get name, index
Det krävs administratörsprivilegier för dessa kommandon, så en batchfil måste startas som administratör. Det skulle till och med fungera utmärkt att schemalägga den att köras varje gång Windows startas. Detta är inte en lösning på problemet, utan ett sätt att acceptera det och gå runt det, men det borde fungera.
Annars är förstås det bästa sättet att köra flera operativsystem i samma dator att göra dem helt oberoende av varandra. Det går utmärkt om man som du kör dem på helt egna hårddiskar. Installera om eller reparationsinstallera alla tre, varje gång med de andra två hårddiskarna fysiskt bortkopplade. Se till att de kan starta själva, utan de andra hårddiskarna.
När det är gjort har du startinformation för varje operativsystem på respektive hårddisk. Använd nu i stället BIOS startmeny för att välja vilken hårddisk du vill starta från. Denna meny nås oftast med någon av tangenterna F8 eller F12 vid datorstarten.