Fråga
Jag har en ny SSD på en terabyte (EVO Samsung) och en gammal SSD (256 gigabyte, Corsair). Jag har flyttat operativsystemet till den nya disken från den gamla.
Jag vill att den nya disken ska hålla så länge som möjligt. Jag vet att skrivningar/läsningar gör att den går sönder snabbare. I er artikel ”Öka datorns prestanda med små medel, 2/2014, står det om diverse knep med SSD-cache.
Min fundering är ifall det går att spara den nya disken genom att låta den gamla agera ”offer-anod”, om ni förstår vad jag menar. Den kan kanske cacha data åt den nya och hålla nere läsningar/skrivningar.
Jag är medveten om att detta borde göra datorn något långsammare, men det antar jag inte är något stort problem. Kan ramdisken användas för samma ändamål?
Lennart Voigt
Svar
Din oro för din SSD är kanske något överdriven. En disk med den storleken kommer att hålla mycket länge, bland annat just på grund av sin storlek – det finns gott om utrymme för de automatiska systemen att sprida skrivningen av data över.
För övrigt är det nog snarare så att en SSD som används på normalt vis faktiskt oftast har en längre livslängd än motsvarande hårddisk. Livslängden hos en SSD är avhängig det faktum att varje minnescell bara kan skrivas ett visst antal gånger innan den upphör att fungera. Genom att begränsa antalet skrivningar till varje minnescell med hjälp av inbyggda funktioner förlängs livslängden.
Mellan 3 000 och 5 000 skrivningar per cell är vad de flesta moderna minnen klarar, vilket innebär att för en enhet på en terabyte kan totalt 3 000 terabyte data skrivas innan alla minnesceller har nått över gränsen 3 000 gånger. En SSD-enhet som används som systemdisk utnyttjas främst för läsning. De skrivningar som görs kan vara många, men är i gengäld ganska små, vilket innebär att den totala skrivmängden inte är så stor.
Om du använder din dator hela tiden innebär det maximalt fem gigabytes skrivning av data till systemdisken per dag. Det betyder att din SSD skulle klara sig i över tusen år… Och även om du skriver det tiodubbla varje dag, vilket verkar mycket osannolikt, har du hundra år på dig. Hur mycket som faktiskt har skrivits till enheten kan du enkelt se i dess SMART-data med hjälp av lämpligt program.
SSD-enheter har också ett ”reservhjul” i form av ungefär fyra procent extra minneskapacitet, som från början inte är allokerad. Allt eftersom reguljära minnesceller slits ut ersätts de från reservbanken.
Men om du ytterligare vill minska slitaget kan en ramdisk som agerar cacheminne mycket riktigt hjälpa till med detta. Det kräver ju att du har tillräckligt med minne, men är annars inte så svårt. Något sätt att utnyttja en annan SSD-enhet som cache känner jag inte till, men om det finns är det säkert någon läsare som hör av sig.
Andra åtgärder som minskar skrivningen till systemdisken är att flytta växlingsfilen (virtuella minnet), vilolägesfilen och andra platser där Windows skriver temporära data till en reguljär hårddisk. Detta sänker ju dock Windows prestanda en aning.