Fråga
Jag funderar på att skaffa en NAS för att lagra diverse hushållsgemensamma filer samt säkerhetskopiorna på familjens olika datorer. Hur löser man säkerhetskopieringen av NAS:en på ett smidigt sätt?
En tanke jag har för närvarande är att skaffa en NAS med dubbla hårddiskar, och använda den ena hårddisken som backupdisk. Den disken förvaras normalt någon annanstans, till exempel på jobbet, och när man ska säkerhetskopiera tar man med hårddisken hem, sätter den i NAS:en, och kopierar över allting från den permanenta hårddisken.
Kopieringen sker under natten, och på morgonen tar man med hårddisken tillbaka till jobbet (den ska inte användas på jobbet – den ska bara förvaras där, för att lösa problemet att någon gör inbrott där hemma, och tar med sig NAS:en).
Är det en bra idé, eller har du någon bättre? Är mekaniken (kontakterna) i NAS och hårddiskar för privatbruk gjorda för att ta i och ur, säg en gång/vecka?
Jag vill också kunna använda enkla okomplicerade kopieringsprogram, typ copy X:*.* för att överföra filerna. Jag vill alltså inte vara beroende av en speciell leverantörs backup- och komprimeringsprogram, utan om så behövs kunna ta backupdisken, och stoppa in den var som helst (som stöder hårddisktypen och filformatet) och sannolikheten ska då vara minst 99.99…% för att filerna på disken ska gå att läsa. Att det blev en lyckad kopiering till säkerhetskopiedisken ska verifieras på något sätt (återläsning, checksummor, …).
Om den ordinarie NAS-disken går sönder ska det bara vara att ta ut den, och sätta i backup-disken. Man ska då vara igång direkt, utan att behöva fundera på/ändra något, t.ex. enhetsbenämningar (jag kan sträcka mig till att ändra en bokstav: X till Y (X: till Y:) på ETT ställe!).
Är det vissa fabrikat/modeller som är mer lämpade för det som jag beskriver ovan? Jag har läst någonstans att någon fabrikant (Synology?) har stöd för ”fjärrbackup”.
Det som då behövdes var en Internet/nätverks-förbindelse, och en likadan NAS till som den man gjorde backup av. Har du någon kommentar/erfarenhet av denna lösning?
Bengt Kristoffersson
Svar
En NAS med hårddiskhållare som är gjorda för att tas ur borde definitivt klara detta. Du bör ju inte köpa en som du måste öppna varje gång du ska ta ur eller sätta i disken – för mycket besvär innebär att det inte blir av…
Tanken med att förvara säkerhetskopian på jobbet är också utmärkt. Andra lösningar fungerar också – hos grannen, hos svärmor, i friggeboden eller i bilen (använd ett vattensäkert fodral för datorplattor i de senare fallen). Det viktiga är att den hålls väl på avstånd från inbrottstjuvar, bränder och vattenläckage.
Personligen tycker jag dock att kopian i alla de lägena bör vara krypterad, vilket rimmar illa med dina önskemål om en enkel kopieringsmetod. Jag skulle satsa på en mjukvara som kan göra detta. Du kan ju alltid se till att den finns med på hårddisken, så att den kan installeras på den dator där säkerhetskopian ska återställas. Tänk dock på att de flesta NAS-enheter använder ett Linux-filsystem, så hårddisken kan inte enkelt anslutas direkt till en Windows-dator, även om det finns mjukvara för detta.
En möjlighet är att använda ett vanligt komprimeringsprogram som också kan förse arkivet med lösenordsskydd, exempelvis Winzip.
Om krypteringen inte är så viktig är andra varianter att använda det inbyggda program för säkerhetskopiering som följer med alla NAS-enheter. Ska du ändå återställa till en likadan NAS fungerar ju det utmärkt. Vad du ska tänka på vid all säkerhetskopiering är hur du gör den. Om du helt odiskriminerat bara kopierar allting, eller ännu värre, synkroniserar allting, riskerar du att bli av med data som förstörts oavsiktligt eller på grund av virus.
Och det är riktigt att Synology Diskstation har en funktion som kallas Remote Backup. Du kan då kopiera till en annan Diskstation på en annan plats. Det går givetvis att göra något liknande med andra NAS-enheter också, men kräver ju att du har två enheter och två platser med bra internetförbindelse. Här kan det vara lämpligt att byta tjänster med någon bekant som har samma behov.
Vilket leder in på säkerhetskopiering till molnet. Det är en bra lösning och det finns många alternativ att välja på (se artikel i Datormagazin nummer 14/2013). Om det handlar om mycket data kan det dock bli väldigt kostsamt.
Detta vara bara några tankar, ämnet kan utvidgas hur mycket som helst. Kommentarer är välkomna!