Fråga
För några dagar sedan när jag var inne i Google Chrome frös datorn och när jag lyckades stänga Chrome betedde sig musen konstigt, olika mappar markerades, diverse menyer visade sig och jag fick meddelandet att minnet var nästan slut. Det stämde däremot inte, eftersom jag kunde se på en Windows-gadget att minnesanvändningen var bara 33 procent just då.
jag tänkte att jag kanske hade fått virus och utförde en detaljerad sökning med Bit Defender Internet Security och inga virus hittades. Jag startade om datorn och fick meddelandet att en komponent eller kopplad enhet hindrade Windows från att starta korrekt. Jag tog bort en extern hårddisk och startade om. Då kom ”Tryck Ctrl Alt Del” för att starta om.
Jag satte in Windows reparationsskiva och Windows kunde starta korrekt utan någon åtgärd från skivan. Nästa gång jag startade om fick jag återigen ”Ctrl Alt Del” och denna gång kunde reparationsskivan inte hitta någon hårddisk i datorn. När jag gick in i BIOS visades mycket riktigt ingen hårddisk.
Jag trodde att hårddisken hade gått sönder, köpte en ny och kontaktade Microsoft för att fråga om jag behövde en ny produktnyckel. Innan jag skulle byta hårddisken testade jag att starta Windows en gång till och då var det frid och fröjd, Windows startade normalt. Jag körde Check Disk och inga fel på hårddisken hittades. Jag testade med ett par andra program och hårddisken var vid full hälsa.
Vad ska jag göra? Fortsätta som vanligt, byta ut hårddisken eller migrera Windows till den nya hårddisken? Några förslag? Kanske det är inte hårddisken som krånglar, utan någonting annat.
Jag har en noname-dator med Windows 7 Home Premium, 32 bit, engelskt, och fyra gigabyte DDR2 PC6400-minne. Moderkortet är MSI MS-7366 och hårddisken i fråga är en Seagate 500 gigabyte SATA II. Datorn är ungefär tre år gammal.
Ilias
Svar
Jag skulle inte tro att det är din hårddisk som är upphovet till krånglet, särskilt inte när du nu kunnat testa den utan anmärkning. Sådana här och andra mystiska problem kan uppstå av alla möjliga orsaker och det går inte från din beskrivning att avgöra vad som faktiskt var felet. En gissning är dock att det är minnet som krånglar. Kör Windows Minnesdiagnostik som du hittar i Administrationsverktyg i Kontrollpanelen för att möjligen kunna avgöra om det finns något problem med minnet.
Jag tycker inte att du ska behöva genomgå hela krånglet med att flytta Windows till den nya hårddisken när du inte är säker på att det är disken som är problemet. Montera den i stället som sekundär disk och gör en rejäl säkerhetskopiering till den. Då har du en reserv om systemdisken trots allt skulle haverera.