Kampen människa vs maskin är snart verklighet. I alla fall i tävlingsformen Jeopardy. I mitten av februari blir det TV-premiär för IBM:s Jeopardy-dator, Watson.
Superdatorn vann testomgången, med 1 000 dollars vinstmarginal. En videosnutt från maskinens vinst finns på webbplatsen Engadget.com. För publiken visas grafik innehållandes tre svar som Watson har rankat som de mest korrekt troliga och hur säker superdatorn är på de svar som väljs. Huruvida grafiken följer med till den riktiga TV-sändningen framgår inte.
Vinnaren i tävlingen får en miljon dollar, motsvarande drygt 6,6 miljoner kronor. Andra- och tredjeplatsen får 300 000 respektive 200 000 dollar. Rutter och Jennings kommer att donera hälften av prispengarna till välgörenhet, medan IBM donerar hela vinstsumman till välgörenhet.
IBM:s forskare har under fyra år utvecklat och tränat Watson. Eddie Epstein på Watsons systemteam vet vad den största utmaningen är.
– Att skapa ett datasystem som kan utmana människans förmåga att snabbt, korrekt och pålitligt svara på talade frågor. I Jeopardys tävlingsformat ingår också att hantera både ironi, gåtor, underfundigheter och andra knepigheter som människor behärskar, men som datorer traditionellt sett inte hanterar så bra, säger Eddie.
Operativsystemet som ligger i botten för superdatorn är Linux.
– Klustret är Power7-baserat, körandes Linux, konfigurerat i rack av P755-maskiner kopplade till ett 10 gigabyte-nätverk, säger Eddie Epstein.
Eddie säger också att den överväldigande majoriteten av applikationskoden är skriven i Java. Därtill finns flera proprietära tekniker som används för mjukvaran Watson. Apaches UIMA-ramverk används för att ge kompatibilitet mellan de analytiska delarna. UIMA används också för att iscensätta all behandling, inklusive skalningsmekanismen som används för att köra parallell bearbetning över klusternoder.
Enligt företaget kan tekniken bakom Watson också användas inom sjukvården, exempelvis för att bistå läkare att ställa diagnoser, eftersom superdatorn kan bearbeta och analysera väldigt stora datamängder. Andra användningsområden kan vara kundservice på nätet eller via telefon.
Den 14, 15 och 16 februari sker TV-sändningen i USA. Som kuriosa kan nämnas att den mänskliga hjärnan behöver 20 watt för att drivas. Superdatorn Watson, som fått sitt namn efter IBS:s grundare Thomas J. Watson, kräver cirka 20 000 watt för att drivas.
www.ibm.com
Video, testomgången: http://dmzlabs.se/watsonengadget