Flera viktiga funktioner återstår för att Fedora 16 ska bli en stabil utgåva. Dess betaversion ger en indikation på vart distributionen är på väg. Datormagazin listar godbitarna.
Utvecklarna säger att Fedora 16 beta innehåller flera funktioner både utanpå för och innanför huven. Det första utvecklarna presenterar är flera molnuppdateringar. Med hjälp av både nya och förbättrade funktioner ska Fedora 16 kunna användas i molnet (så kallad cloud computing).
Bland dessa molnfunktioner finns filsystemet Henkafs, som är en vidareutveckling av Glusterfs men anpassat för molnanvändning då det exempelvis innehåller ytterligare autentisering och kryptering. Dessutom finns applikationstjänsten Pacemaker-cloud och två IAAS-implementeringar i form av Aeolus och Openstack (IAAS står för infrastructure as a service).
Bättre virtualiseringsstöd är också något utvecklarna framhåller tidigt. ”Ännu en gång höjer Fedora ribban vad gäller virtualiseringsstöd”, skriver de och syftar på nyheterna: ett expanderat nätverksstöd, en förbättrad Spice-lösning för hantering av virtuella maskiner, ett återskapat Xen-stöd och ett förbättrat stöd för att bläddra i gästdatorers filsystem.
Fedora 16 kommer att få en ny systemstartare. Det är nästa generations bootladdare, Grub2, som ingår. Den känner automatiskt igen hårddiskens andra befintliga filsystem och stöder numera även LVM2- och LUKS-partitioner. Den är dessutom mer anpassningsbar än tidigare Grub-version.
Rejäla skrivbordsuppdateringar är också något du kan räkna med att få. I vanlig ordning ligger Fedora i framkanten vad gäller nya versioner av mjukvaror. KDE 4.7 och Gnome 3.2 kommer att ingå i stabila Fedora 16.
Bland de funktioner som ännu inte har lagts till helt och hållet, och som gör att Fedora 16 inte kan släppas riktigt ännu, finns allt från Openstack och Grub2 till en ny mkdumprd för kdump.
Utvecklarna har fortfarande relativt gott om tid på sig, då den stabila Fedora 16 enligt nuvarande schema ska anlända 8 november. Som kuriosa kan nämnas att det är två veckor efter det första tänkta lanseringsdatumet (25 oktober), men på grund av strul inför lanseringarna av både alfa- och betaversionerna fick schemat förskjutas med vardera en vecka.