Den tysta och lilla datorn Linutop finns nu i en fjärde version. Men några större nyheter från föregångaren Linutop 3 finns inte, varken hårda eller mjuka.
En fläktlös Intel Atom-baserad processor med klockfrekvensen 1,6 gigahertz förser den lilla enheten med kraft nog för dess tänkta användningsområden. Precis som tidigare Linutop-modeller är siktet inställt på hotell, restauranger, banker, butiker, museum, väntrum och andra publika platser. Istället för en mekanisk hårddisk finns ett flash-minne på två gigabyte.
Så värst mycket från version 3 skiljer det inte. Processor, minne, flash-lagring, grafikkrets och nätverkskort är på pappret samma komponenter som i föregångaren Linutop 3. De enda synliga ändringarna är mindre fysisk storlek och en USB-port mindre. Operativsystemet är det Linuxbaserade Linutop OS 4. I botten finns precis som i Linutop-föregångaren LTS-versionen, Long Term Service, av Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.
Enligt talesmannen på företaget bakom produkten, Frédéric Baille, är effektförbrukningen mindre än 14 watt. Säkerhetsfunktionen att kunna låsa operativsystemet och skydda flash-minnet från skrivningar fanns även i föregångaren Linutop 3. Den gör att Linutop 4 kan återställa sig efter varje omstart, vilket minimerar underhållskostnaderna. Enligt uppgift är enheten såpass fysiskt liten att den går att fästa på baksidan av en Vesa-montering (10 centimeter), vilket sparar plats på skrivbordet. Anslutningsmässigt finns det fem USB-portar, en VGA- och en DVI-port.
Bland medföljande mjukvaror finns webbläsaren Firefox, Office-sviten Open Office, mediespelaren VLC och Linutop Kiosk. Den sistnämnda mjukvaran tillåter en snabb och enkel konfiguration för ett specifikt syfte. Det kan vara säkrad publik internetåtkomst, digital skyltning, nätverksövervakning, användning som tunn klient, miniserver eller som kostnadseffektiv skrivbordslösning i virtualiserade miljöer. Systemet kan snabbt säkerhetskopieras till ett USB-minne, vilket förenklar duplicering av samma konfiguration (operativsystem och applikationer) på flera Liutop-enheter. Det gör att värdefull tid kan besparas vid massinstallationer.
Prislappen ligger på cirka 3 700 kronor och tekniska detaljer finns i faktarutan intill.