Google släpper Android 4.0. Operativsystemet som kallas Ice Cream sandwich uppges vara både enkelt, vackert och “översmart”. Dessutom fungerar det till både mobiltelefoner och datorplattor.
Google säger sig bygga vidare på användarnas favoritfunktioner med nya Android. Det handlar bland annat om att enklare kunna hantera program som körs samtidigt, bättre möjligheter till notifieringar och en hemskärm som är enkel att stöpa om precis som man vill ha den.
Animationerna i gränssnittet har förfinats och Google inför ett typsnitt som är optimerat för högupplösta skärmar. Systemet har fått nya virtuella knappar för bakåt, hem och nyligen använda applikationer. Det gör att telefontillverkarna kan strunta i de fysiska knapparna och använda mer av telefonens framsida till skärmen. Skärmknapparna fungerar i hela operativsystemet oavsett vilket program man använder, men kan döljas när användaren vill utnyttja hela ytan.
Bättre flyt i menyerna
Hela operativsystemet ska dessutom svara snabbare eftersom grafikprocessorn får möjlighet att avlasta den traditionella processorn när du navigerar i menyerna. På hemskärmen i Android hittar vi nya mappar som gör det möjligt att gruppera applikationer. Precis som i IOS är det dra och släpp som gäller. Mobiltelefoner får ett nytt favoritfält som går att använda från samtliga hemskärmar, det kan både innehålla applikationer, genvägar och hela mappar.
Användarens så kallade hemskärmar i nya Android är anpassningsbara på flera olika sätt. De kan innehålla så kallade widgets som både är interaktiva och kan uppdateras med information automatiskt. Det gör det möjligt att kolla e-post eller kalendern utan att gå in i respektive applikation. Widget-fönstren går dessutom att storkelsförändra efter tycke och smak.
Låst men fungerar ändå
I Android OS 4.0 kan man svara på inkommande samtal via ett textmeddelande, utan att låsa upp telefonen. Användaren kan även ta del av de inbyggda notifieringarna när enheten är låst och radera enskilda meddelanden med ett drag med fingret. På telefoner och andra mindre enheter ligger notifieringarna samlade i skärmens överkant och i datorplattor hittar vi den i systemfältet.
När det väl är dags att bege sig in i systemet kan du strunta i den traditionella koden och låta enhetens kamera identifiera ditt ansiktet och låsa upp telefonen. Det förutsätter givetvis att den känner igen den registrerade användaren, något som inte var fallet vid Googles egen demonstration. Men utan starka strålkastare i ansiktet fungerar det oftast utan problem, rapporterar Engadget.
Prata in en bok
Apples digitala assistent Siri har ingen direkt motsvarighet i Androidvärlden. Men företagets nya motor för röststyrning kan vara ett första steg på vägen. Det nya operativsystemet erbjuder en ”öppen mikrofon” som låter användaren prata in en hel roman om man så önskar. Man ska även kunna pausa pratandet och sedan återuppta det utan att tal-till-text-funktionen slutar att fungera. Den som är noga med sin interpunktion kan dessutom prata in punkter, kolon och andra tecken. Misstänkta felaktigheter i den inpratade texten markeras med en grå understrykning.
Precis som vid traditionell textinmatning kan användaren peka på det markerade ordet och byta ut det manuellt, eller mot ett av alternativen som Android OS föreslår.
Skriv snabbare utan missar
Du som föredrar tangentbordet kan skriva in text snabbare än någonsin, uppger Google. Förändringarna innebär färre misstag, men när du stavar fel av en eller annan anledning ska den automatiska stavningskontrollen också ha förbättrats. Den har dessutom fått stöd för externa ordböcker som gör det möjligt att lägga till språkpaket som inte finns med i operativsystemet från början.
Lägg in trafikbegränsningar
För att undvika dyra dataräkningar utomlands, eller på hemmaplan för dig med ett begränsat surfabonnemang, kan man kontrollera nätverksanvändningen och lägga in varningar och begränsningar så snart en viss datamängd uppnåtts. Det ska fungera baserat på program och anslutningstyp.
Ytterligare ett tecken i tiden är tätare integration mellan kontakter i adressboken och kontakter på sociala nätverk. Google inför en ny People-applikation som bland annat innehåller en stor profilbild på respektive person tillsammans med kontaktinformation och statusuppdateringar. Användarens egen information hittar vi en en ny Me-profil. Den ska göra det enklare att dela med sig av sin kontaktinformation till vänner och bekanta, men även till applikationer.