Tysk domstol stoppar det EU-direktiv som säger att operatörer ska spara information om mobilsamtal, SMS och E-post under minst ett halvår. All insamlad data måste nu raderas.
Den tyska författningsdomstolen slår fast att Tysklands införande av det så kallade datalagringsdirektivet strider mot landets grundlag.
EU-direktivet innebär att operatörer måste lagra data om kundernas telefonsamtal och internettrafik i minst sex månader och som mest två år. Uppgifterna innehåller bland annat information om vilka man kommunicerar med via såväl E-post, SMS som telefonsamtal. Dock ingen information om innehållet i trafiken.
Enligt SvD.se kritiserar den tyska domstolen bland annat säkerheten kring de sparade uppgifterna. Det menar också att det krävs ett förtydligande kring vad de sparade uppgifterna ska användas till.
EU:s domstol fällde Sverige tidigare i år, för att inte ha infört direktivet.
– Beslutet i den tyska författningsdomstolen visar ju att avvägningarna inte är helt enkla. Det understryker hur viktigt det är att vi har låtit det här ta lite tid och att vi väger det mot andra integritetsingrepp. Med det här få vi ju lite rätt när vi har väntat, säger Beatrice Ask till SvD.se.
Även Rumäniens författningsdomstol har ogiltigförklarat den lag som implementerar direktivet i landet. Irland och Ungern driver liknande processer, uppger Sveriges Radio.