En ung eskimå och en söt kramgo polarbjörn hamnar inte så ofta på nyhetsplats. Detta är figurerna som utvecklarna hoppas inspirera en ny generation utvecklare. Möt barnens vänner Qimo och Illa i Linuxdistributionen Qimo 2.
Efter mycket arbete och ett par förseningar har barnens vän, eskimån Qimo, kommit i en andra version. Nytt är att han har fått en tjejkompis, polarbjörnen Illa. Namnet till trots är det inget dåligt då det enligt utvecklarna ska uttalas ee-la. Qimo ska in sin tur uttalas kim-oh. Namnet Illa härstammar från inuiternas språk (inuktitut) och betyder kompis.
Om det finns mer än ett barn i familjen är det inget problem längre, då var sitt barn kan få sitt eget användarkonto. Xubuntu-sessionen finns fortfarande kvar, så du kan skapa dig ett eget konto. Förvisso är Qimo en egen Linuxdistribution, baserad på Ubuntu, men faktum är att om du kör Ubuntu 10.04 behöver du inte göra en ren installation för att få Qimo. Det räcker att du installerar ett paket som heter qimo-session, så får du alla spel, grafiska element och skrivbordssessionen installerad.
Framförallt en synlig ändring är gjord i version 2. Det är startaren Etoys som har ersatts av Laby, som enligt utvecklarna är ett väldigt enkelt programmeringsspel som ska lära även de yngsta aspirerande programmerarna grunderna.
– Laby har testats på en femåring och funnits väldigt effektivt undervisningsverktyg som vi hoppas kommer att inspirera en ny generation mjukvaruutvecklare, säger Michael Hall, en av Qimos utvecklare.
Gränssnittet innehåller stora ikoner och är speciellt framtaget för att vara lättnavigerat även för de yngsta användarna. Målgruppen är barn från tre år och uppåt. ISO-filen med Qimo 2 upptar cirka 700 megabyte och är både gratis för nedladdning och användning. På distributionens webbplats finns en spalt med frågor och svar (FAQ), där du bland annat får reda på varför Qimo är en eskimå och varför webbplatsen körs på en Windowsserver med .Net.