Fråga
Jag provar Windows 7 på en lite äldre dator. Jag är van vid XP och brukar skruva till installationen så att den passar mig. Men nu har jag lite frågor om Windows 7.
1) I XP brukade jag högerklicka på Mina dokument och göra dem privata. Hur kan jag motsvarande i Windows 7?
2) Jag brukar alltid dela upp installationen på två partitioner eller diskar. Första, C:, för Windows, den andra för personliga och delade dokument (bilder, musik, filmer och så vidare), förutom nerladdningar som också hamnar på D:
I XP använde jag programmet Folder Direct för att flytta delade dokument, bilder och så vidare. Jag har lyckats gör detsamma i Windows 7 manuellt genom att stänga av UAC, högerklicka på respektive mapp i Utforskaren och flytta dem till D:. Men nu får jag dubbletter i Utforskaren. Under mitt konto ’Bosch’ återfinns till exempel Min musik (D:UsersBoschMusic och det är okay. Men där finns också Music (C:UsersBoschMusic OBS! C:). Likadant för Pictures och Videos. Jag kan inte omdirigera dem till D:, men jag kan dölja dem. Detta känns inte klockrent. Hur fungerar det med andra program? Finns det en bättre lösning?
3) Varför testar ni aldrig Symantec Endpoint Protection när ni testar antivirus? Jag använde Symantecs produkter på Ericsson, HP och Agilent när jag jobbade där. Förutom att denna lösning är billigare i långa loppet och bättre än NIS och dylikt.
4) Jag har några mini-DVD-skivor som använts för att spela in en jorden-runt resa på. Användaren har råkat formatera innehållet (i kameran). Så nu är de tomma. Har dålig koll på detta, men kan man på något sätt återfå innehållet? Detta har ju mycket stort affektionsvärde för användaren.
5) Jag efterlyser en USB-sticka som man kan fysiskt skrivskydda (likt en floppy). Jag vill använda den för att installera Windows/USB från. Sådana fanns förut, men de är inte lätta att hitta nu för tiden, bör rymma en till fyra gigabyte. Jag har testat en lösning med en USB-SD-adapter och låsbara SD-kort, men det är lite klumpigt och sårbart.
6) Jag har en dator med Asus P5GD1-moderkort som ”tappar” PS/2-mus och tangentbord. Problemet kommer då och då, men oftare nu. Jag har löst det med USB-mus och -tangentbord. Men detta strular när man ska gå in i BIOS. Vet ni någon fix? Detta är andra datorn med liknande problem.
7) Här kommer en liten Ubuntu fråga också – jag kör Ubuntu Live från SD-minne (se ovan), men den startas inte när den är skrivskyddad. Kör jag från CD är det ju inget problem. Finns det någon fix för detta?
Många frågor på en gång, men jag skulle bli glad om några av frågorna blev besvarade.
Svar
Ja, det var många frågor, men jag ska göra mitt bästa.
1) Exakt den funktionen finns inte i Windows 7, troligen därför att den är ganska meningslös. Vem som helst med administratörsbehörighet i XP kan komma åt dina filer ändå, det är bara att ändra NTFS-rättigheterna. Samma sak gäller i Windows 7. Du kan hindra åtkomst till filer genom att justera rättigheterna, men en administratör kan alltid ändra tillbaka. Är du ensam administratör finns inte problemet.
2) Du kan mycket enkelt flytta de så kallade systemmapparna och det går till i princip likadant i Windows 7 som i XP – det behövs inga extra program. Skapa först de nya mappar där du vill att filerna ska sparas. Högerklicka sedan på exempelvis Mina dokument (eller Mina bilder, Mina filmer, Min musik och så vidare) och välj Egenskaper. Byt till fliken Plats, klicka på Flytta och bläddra fram din nya mapp.
3) Huruvida Symantecs Endpoint Protection är bättre än Norton Internet Security kan jag inte uttala mig om, eftersom jag inte heller testat det. Det är dock en renodlad företagsprodukt. Men din synpunkt är härmed framförd till vår testavdelning.
4) Du kan använda de flesta filräddningsprogram för att återställa filer även från optiska media. Kika till exempel i vår programnedladdning på adressen www.datormagazin.se/frinedladdning. Under rubriken ”Backup och recovery” hittar du åtskilliga sådana program, en del helt gratis.
5) Varför behöver ditt minne vara skrivskyddat för att du ska installera från det? Det fungerar väl ändå. Det finns dock fortfarande USB-minnen med mekaniska skrivskyddsbrytare, men de kan vara svåra att få tag på. En annan variant är att skrivskydda alla filer, det gör du enkelt i Windows. Det förhindrar inte formatering, men väl oavsiktlig radering.
6) Att PS/2-kontakterna inte fungerar som de ska borde bara kunna bero på hårdvaruproblem. De är ju lite känsliga och kanske har börjat glappa efter mycket användning? Eller också är det ett fel i elektroniken på moderkortet. Du kanske har dragit ur och satt i enheter med datorn påslagen?
Moderna moderkort brukar ju dock inte ha något problem med att USB-enheter används i BIOS (helt naturligt, eftersom många datorer numera faktiskt saknar PS/2-uttag). Fungerar inte detta hos dig handlar det nog om ganska gammal utrustning, eller gammalt BIOS. Kolla om det inte finns någon uppdatering.
7) Den kan jag faktiskt inte svara på – du kan ju försöka med vår Linux-expert. Men jag har samma synpunkt där som på fråga 5. Varför måste ditt minne vara skrivskyddat?