Projektet Mageia, skapat av före detta anställda på Mandriva, har publicerat ett grovt utkast till dess första release. Men innan dess finns det mycket att göra inom projektet.
Den initiala stabila releasen kommer att föregås av två alfaversioner, en i början av december och den andra i januari 2011. I februari beräknas en färdplan för 2011 komma, liksom målsättning för det kommande året. Runt månadsskiftet mars/april är det tänkt att den första releasen ska vara klar.
Bland de många andra nyheterna från Mageia finns ett byggsystem, sätta upp spegelservrar, skapa dokumentation på wiki och specifikationer om distributionen. Deadline för att skicka in förslag på projektets logotyp är idag, 9 november.
Sysadm-teamet arbetar hårt med byggsystemet för installation och konfiguration, där de i nuläget utgår från Mandriva Linux One och både rensar och förbättrar systemet. Puppet heter huvudmjukvaran som används för att centralisera administrationen. Nödvändiga script för Mageia-miljön är också under utveckling.
Men det är inte bara på insidan som Mageia är under uppbyggnad. En tillägnad virtuell maskin kommer att användas för att tillhandahålla Mageias webbplats och blogg. En sekundär spegelserver har satts upp för att synkronisera Mageia.
En wiki är temporärt uppsatt i väntan på en permanent lösning. På denna finns både information om förväntade milstolpar i projektets utveckling och en lista på vilka funktioner som måste, bör, kan och inte kommer att ingå. Listan är baserad på prioriteringstekniken som kallas Moscow-metoden. Bokstäverna M, S, C och W står för Must, Should, Could och Won’t.
Sist, men inte minst, finns bland listans innehåll följande i skrivande stund:
- Must: tema och ikoner, filen /etc/release, licensfråga (speciellt för de mjukvaror som inte tillhör en specifik licens), dokumentation och Mageia-logotyper på startskärmen och bakgrundsbilden.
- Should: uppdaterad spegel-policy.
- Could: automatiserad grundläggande bygg-/test-cykel för ISO och en ”godkänd/stabil för alla användare”-etikett.
- Won’t: En ny releasecykel, specifik utveckling och nya funktioner.