Kungliga Tekniska högskolans superdatorcentrum PDC fyller 20 år. Det firar högskolan med att inviga en ny superdator och ge bort sin allra första till Tekniska museet i Stockholm.
Den gamla superdatorn – en Connection Machine 200 – kommer från företaget Thinking Machines Corporation, TMC, och är en uppgraderad modell av företagets CM2-dator som installerats vid KTH redan hösten 1989.
– En av personerna som utvecklade datorns mjukvara heter Lennart Johnsson, och jobbar faktiskt på KTH som professor numera, säger Gert Svensson, projektledare vid PDC.
Enligt Gert Svensson har den gamla superdatorn varit till stor hjälp vid tuffa vetenskapliga beräkningar. Men nu, ungefär samtidigt som den lämnar tonåren, går den alltså i pension och överlämnas till Tekniska museet i Stockholm. Där får den bland annat sällskap av superdatorn Cray-1 från 1976, som användes av Saab Aerospace.
KTH:s nya superdator – Cray XT6M – kallas Lindgren och har en maximal beräkningshastighet på knappa 93 teraflops. Datorn baseras på AMD:s 12-kärniga Opteronprocessorer och kommer att leverera dryga 300 teraflops när den är fullt utbyggd till en CRAY XE6.
Den uppgraderade modellen, som därmed är en av de snabbaste i Europa, ska ingå i ett europeiskt nätverk av superdatorer och kommer att användas av hundratals vetenskapsmän och forskare.