Fråga
1) Jag har läst artikel i Datormagazin nummer 5/2009, sidan 041 under ”Raderade e-postmeddelanden”.
Jag har under lång tid fått upp frågan om jag vill komprimera databasen. En gång svarade jag ja och såg då att det började försvinna e-postmeddelanden. Jag avbröt det hela. Jag har arbetat (är nu pensionär) i Halmstads kommun och frågat IT-enheten där men jag har inte fått något bra svar.
Jag använder mig av Outlook Express 6. Läser jag artikeln enligt ovan är det ju solklart att det som sker är att alla gamla suddade meddelanden försvinner och inget annat. Är det så enkelt?
Var finns den databas som innehåller alla dessa meddelanden? Kan man inte tömma den databasen så man ser vad det är? Jag har förstått att många inte använder Outlook Express. Vad är att rekommendera?
2) Nu när jag ändå ställer frågor så vill jag ställa en till: Jag har köpt lösa delar till en ny och bättre dator. Jag har moderkortet Gigabyte P55-UD4 och Inter i5-750 som bas. Jag söker någon bra bok / hemsida / tidskrift som hjälper mig att konfigurera den på ett bra sätt. Jag har fått en del information via nätet men jag tycker inte det verkar helt uppdaterat det jag hittat. Tips emottages tacksamt!
I datorns barndom har jag byggt tre datorer, men då kommunen erbjöd datorpaket blev det ju förmånligt. Jag inser att det hänt mycket inte minst inom BIOS. Räcker det normalt att välja startordning och sedan default för resten?
3) Jag har också köpt två hårddiskar på 500 gigabyte vardera och min tanke var att ha en som backup. Tacksam för lite tips om hur jag gör detta på bästa sätt och då gärna automatiskt.
Svar
1) Du har uppfattat det hela helt korrekt – vid komprimering plockas ”luckorna” efter raderade meddelanden bort för att minska filstorleken. Det finns risker med processen, där den största faran är om komprimeringen avbryts mitt i. Då kan hela databasen bli förstörd. Normalt händer dock ingenting, men det är naturligtvis ändå rekommendabelt med regelbunden säkerhetskopiering.
Var just dina e-postmeddelanden förvaras kan du ta reda på i inställningarna till Outlook Express. Välj Alternativ i Verktyg-menyn och byt till fliken Underhåll. Klicka på knappen Mapp. I det lilla fönstret ser du sökvägen till din lagringsmapp för e-post (du kan behöva rulla för att se hela).
Använd Utforskaren för att titta i den mappen – du hittar ett antal dbx-filer, en för varje mapp i Outlook Express. Filerna är textfiler och kan läsas med Anteckningar, men är ändå väldigt svårtydda. Bättre är att använda ett särskilt program för att läsa filerna, till exempel gratisprogrammet UnDBX: http://code.google.com/p/undbx.
Att inte många använder Outlook Express är nog inte korrekt. Tvärtom har programmet väldigt många användare, eftersom det ingår i Windows/Internet Explorer. Då räknar jag också med Windows Mail, som programmet heter i Vista, och Windows Live Mail. De är alla i grunden samma program.
Men självklart finns det de som föredrar andra e-postklienter. En stark konkurrent är Microsofts eget Outlook, som ingår i Office och är en mer avancerad variant. De som gillar Firefox som webbläsare brukar också ofta använda Mozillas systerprogram Thunderbird för att läsa sin e-post. Det finns ytterligare populära program.
2) Bygger du en dator själv behöver du ingen särskild information för att konfigurera den. Som du själv skriver duger standardinställningarna alldeles utmärkt. Om du inte har tänkt överklocka den, förstås – då kan det behövas lite specialinställningar. Men dem lär du inte hitta i någon bok i alla fall. Någon överklockningssida på nätet är nog bästa tipset i det fallet.
3) Säkerhetskopiering kan du sköta på olika sätt. Med två lika stora hårddiskar brukar många köra dem som en RAID1-uppsättning, där innehållet på den ena direkt speglas på den andra, och kalla det för säkerhetskopiering. Det är det ju egentligen inte, utan ett sätt att öka feltoleransen.
En säkerhetskopia bör helst förvaras på annan plats, eller åtminstone i en annan dator. Annars gör den ingen större nytta vid brand eller stöld. Det bästa du kan göra är nog att montera den ena disken i ett USB-kabinett och köra regelbunden säkerhetskopiering till den. I mellantiden, lämna in den till grannen eller förvara den på jobbet, alternativt i bilen (krypterad i det senare fallet).
För själva kopieringen kan du använda Windows inbyggda program. Vill du ha lite mer flexibilitet finns det en uppsjö program på marknaden. Jag rekommenderar inget särskilt, men bläddra gärna igenom avdelningen ”Backup och recovery” i vår nedladdningstjänst. En fördel är om det kan göras med automatik. Men har du inte disken ansluten, utan säkert förvarad, krävs en påminnelse. Använd påminnelsefunktionen i Outlook eller något annat kalenderprogram.
Ett alternativ till att använda en hårddisk är att utnyttja en internettjänst, något som blivit allt mer populärt och prisvärt. Exempel är svenska Diino, www.diino.se, som tillhandahåller en tjänst som har ett mycket överkomligt pris för privatpersoner – 490 konor per år för obegränsad säkerhetskopiering. Även de större säkerhetsprogramsföretagen, till exempel Symantec, har liknande tjänster.