En uppdatering av den fristående mediecenterapplikationen Enna och ett initialt ARM-stöd är två av de många nyheterna som finns i Geexbox andra alfaversion av 2.0.
Att det handlar om en buggfixad release råder det inget tvivel om. Konfigurationen till LIRC (Linux Infrared Remote Control) är neutraliserad genom att allmänna bindningar tillhandahålls för varje fjärrkontroll. På grafiksidan är Nvidias proprietära drivrutin uppdaterad och Nouveau har lagts till. Därtill har KMS (Kernel Mode Setting) lagts till för drivrutiner från ATI, Intel och Nvidia. Linuxkärnan är uppdaterad till version 2.6.33.
Enna heter Geexbox fristående mediecenterapplikation, som ersätter det gamla och enkligt utvecklarna döende Mplayer-gränssnittet, som har använts länge.
– Den Geexbox-distribution ni alla känner till kommer så småningom att bli projektet Enna Live-CD, men med alla optimeringar, konfigurationer och justeringar som behövs för att även kunna köra den på sin vanliga dator, säger en talesman för utvecklarna.
Exakt när namnbytet kommer att ske är oklart, men det kan ske i samband med att version 2.0 blir stabil.
Utvecklarna säger att Enna gör att Geexbox nu ser lovande ut igen, tack vare dess glänsande nya utseende och att det går att lägga till många av de funktioner som Geexbox användare har väntat på. I den andra alfaversionen ingår också ett initialt stöd för ARM-arkitekturen, utan närmare detaljer.
– Stanna kvar, det kommer fantastiska nyheter snart, säger talesmannen för utvecklarna.
Noterbart är dock att ingen ARM-version finns att ladda ned.
Två andra ändringar som gjorts handlar om en korrigering av live-cd- och Win32-installationerna, vilket gör att det är möjligt att installera Geexbox till hårddisk igen, och att ett problem med uppspelning av Ogg-filer är åtgärdat.
Den oberoende Linuxdistributionen Geexbox är en live-cd som körs från dators arbetsminne. Distributionens mål är att få din dator till en så kallad HTPC (Home Theater PC) eller ett mediecenter.
Den andra alfaversionen av 2.0 finns i ISO-format för i386- och x86_64-arkitekturerna, men även i form av en Windowsinstallation.