Windows 7 är här. Operativsystemet som alla PC-användare väntat på sedan lanseringen av Windows Vista. Ja, så framstår det åtminstone om man tar del i diskussionen på diverse IT-relaterade forum och bloggar.
Microsoft har antagligen inte väntat lika länge. Men även på Finlandsgatan 36 i Kista norr om Stockholm, känner man att något ligger i luften. Michael Bohlin, produktmarknadschef för Windows Client, berättar för Datormagazin om företagets viktigaste lansering på många år.
– Windows 7 suddar ut gränserna mellan vad som är jobb och vad som är privat och låter dig använda datorn som du vill när du vill. Och så länge företagets IT-avdelning tillåter det, finns inga hinder, säger Michael Bohlin och visar vad han menar på sin rödlackade laptop.
– När jag är på jobbet med den här maskinen så är den domänansluten och lyder under domänpolicys och sådant på företaget, men när jag kommer hem ansluter den sig automatiskt till min hemmagrupp och blir en del av mitt hemmanätverk.
– Det är superkul att vi har börjat sudda ut gränsen. Som företagsanvändare har man känt att det varit den största nackdelen med Windows. Många av oss har en bärbar dator, men den blev lite värdelös hemma.
Fixar jobb och fritid
Men det gäller förstås att företagen som använder Windows 7 är inne på samma linje för att det ska fungera. Att de också är villiga att göra datorn till ett verktyg som man kan använda lika mycket på fritiden som i jobbet. Enligt Michael Bohlin har ämnet debatterats flitigt det senaste året och någon tydlig trend åt ena eller andra hållet verkar inte finnas. Vissa låser extremt mycket medan andra försöker hitta öppna, men ändå säkra, lösningar. Något förvånande har den offentliga sektorn börjat anamma det sistnämnda, berättar Michael Bohlin och konstaterar att det antagligen är ett måste om man vill locka den yngre generationen till arbetsplatsen.
– De vill inte komma till den beiga stationära på-golvet-datorn och en supergammal telefon. De vill använda ny teknik. Det är så de nätverkar och hittar lösningar i sitt jobb.
Nyheter för hemanvändaren
För den som främst använder Windows 7 i hemmet är nyheterna i Media Center och Windows Media Player bland de mer intressanta, tror han. Mycket från det så kallade TV-pack till Vista, som enbart rullades ut på nya system och aldrig släpptes som en officiell uppdatering, är inbyggt i Windows 7 och operativsystemet har även fått DLNA-funktioner som gör att användaren kan strömma media till andra datorer eller kompatibla fotoramar, TV-apparater och förstärkare. Man kan även komma åt film, bilder och musik på hemdatorn över internet. För att det ska fungera behöver man ett Live ID.
– Det är den gemensamma nämnaren på maskinerna. Så länge du har den uppsatt på ett visst inloggningskonto kan den komma åt datorn. Inte fysiskt, du har ingen möjlighet att komma åt fil- och print-tjänster utan det är bara rena streamingprotokoll, säger Michael Bohlin.
Funktionen kan han dock inte visa från demorummet. Den blockeras av Microsofts egen IT-policy.
– Just nu tror jag att det beror på okunskap, men de håller på att titta på hur de ska sätta alla reglerna framöver.
Han berättar att många på företaget är sin egen administratör och att han kan komma åt arbetsplatsen utifrån utan problem.
– Så fort jag får internetaccess har jag en tunnel in till företaget. Normalt sett använder man en VPN-klient, det behövs inte med Windows 7.
Uppdaterar på distans
IT-avdelningen lär också uppskatta funktionen, tror Michael Bohlin, eftersom de har möjlighet att uppdatera hans bärbara på distans.
– För dem är den här datorn på jobbet oavsett var jag befinner mig. Jag behöver inte bli en säkerhetsrisk bara för att jag är borta länge. Och skulle datorn bli stulen kan IT-avdelningen komma åt maskinen så snart den får internetaccess.
Det innebär att de kan radera innehållet på datorn och göra den obrukbar innan den eventuella tjuven kan använda PC:n. Han hoppas att det kommer en motsvarande funktion för hemanvändare till Microsoft Home Server i framtiden. Riktigt där är vi inte än. Men Michael Bohlin verkar ändå ganska nöjd för tillfället. Microsofts egen slogan ”Taggad för Windows 7” verkar stämma in ganska bra på deras produktmarknadschef för Windows Client.
– Det börjar bli riktigt roligt. Allt börjar falla på plats. Tekniknördigheten ebbar ut och praktiken börjar ta till. Jag tycker att det är superkul, säger Michael Bohlin.
5 Windows 7-tips från Michael Bohlin:
Kör ”upgrade advisor” för att ta reda på om allt funkar i datorn som det är tänkt. Använd ”Windows filöverföring” för att få med alla inställningar till den nya installationen. Men kom ihåg att exportera eventuella certifikat från internetbanken först. Annars måste man ansöka om ett nytt i efterhand. Leta inte. Sök. Tryck Windowstangenten och skriv. Använd Windowstangenten som genvägsknapp till programmen i verktygsraden. Tryck Win + 1 för att öppna det första, Win + 2 för det andra och så vidare. Strömma media från Media Player till DLNA-klienter (andra datorer och förstärkare, TV-apparater och fotoramar som har inbyggt stöd).