Den Novellsponsrade distributionen OpenSuse är lanserad i stabil 11.2-version. Bland de många nyheterna hittar vi en grön liten sparv.
Standardskrivbordet i OpenSuse 11.2 är KDE 4.3, med både Gnome och Xfce som alternativ. KDE 4.3 är en stor uppdatering av KDE-plattformen. Den innehåller ett förbättrat nätverksstöd och stöd för att bättre integrera Firefox och OpenOffice.org i KDE-miljön.
Gnome 2.28 är den i skrivande stund senaste versionen av det populära Gnome-skrivbordet, som ingår i OpenSuse 11.2. Den innehåller både ett nytt tema, förbättrad uppdateringsapplikation för mjukvaror och förbättringar i Gnomes webbkamera- och videoapplikation. Produktivitetssviten OpenOffice.org ingår med version 3.1. Den är kompatibel med Microsoft Office, innehåller några förbättringar i skrivprogrammet Writer och flera stora förbättringar i ritapplikationen.
Sociala nätverk får en puff i OpenSuse 11.2. Klienter för mikrobloggning ingår i både Gnome och KDE, kallade Gwibber respektive Choqok. Namnet Choqok kommer från ett gammalt ord på persiska, som betyder sparv.
Flera förbättringar ska ha gjorts för att få distributionen att fungera bättre på netbooks, det är också möjligt att installera systemet från ett USB-minne.
Även om skrivbordsförbättringarna är de mest anmärkningsvärda finns det flera förbättringar under huven. För användare som bryr sig om datasäkerhet finns möjligheten att kryptera hela hårddiskar. Nästa generations filsystem, Ext4 och Btrfs, kan du som användare också dra nytta av.
Du som drömmer om att kunna fjärradministrera en OpenSuse-server via ett webbgränssnitt ska enligt utvecklarna inte behöva drömma så länge till, då de säger att den dagen snart kommer. Det finns nämligen en teknisk förhandstitt av WebYast att installera, det webbaserade fjärradministrationsverktyget för OpenSuse-system.
OpenSuse 11.2 finns liksom tidigare versioner tillgänglig i 32- och 64-bitars DVD och live-CD med Gnome respektive KDE. Systemet är gratis att ladda ned och använda.