Fråga
Tjena, Expertis! Jag har nu installerat Ubuntu, och kommer till en rad frågor:
Hur installerar man program? Jag vet att ”.deb” motsvarar Windows ”.exe”, men det finns ett antal program jag skulle vilja installera som har fil-ändelsen ”.rpm”, ”.bin” och ”.tar.gz”.
Vilken text-editor ska man använda sig av om man vill koda html, css, php och andra språk? Jag känner att textredigeraren väljer fel färger på kommandona.
Vart kan jag finna applikationer och andra open-source program till Ubuntu?
Hur kan jag köra Windows program på Ubuntu?
Hur kan jag ställa in så att alla kommandon som finns i Windows aktiveras på Ubuntu?
Med vänlig hälsning Abbe
Linuxdistribution: Ubuntu 9.04
Svar
Om vi börjar med fråga ett och tre så är svaret i princip att du klickar på menyn ”System/Administration/Pakethanteraren Synaptic”. I det program som då startar kan du söka efter mjukvara att installera och sedan få den installerad i systemet genom några få klick, och man behöver i de flesta fall inte bry sig om att leta efter installationsfiler på internet och liknande som man är van vid från Windowsvärlden. Du kan läsa mer om Synaptic på http://ubuntu-se.org/drupal/node/144 .
Det finns dock även andra sätt att installera paket, ett exempel på detta är som du nämner .deb-filer. Dessa filer är inte körbara filer som Windows exe-filer utan istället ett arkiv som innehåller de filer som krävs för att installera ett program. Hittar man en fil av denna typ och vill installera den görs det enklast med programmet GDebi. Filer med ändelsen .rpm hör till andra distributioner och används till exempel i Fedora, de går i vissa fall att installera i Ubuntu men det kan vara besvärligt. Filtypen .bin i sin tur är ofta körbara filer som liknar .exe, dessa brukar innehålla ett installationsprogram, för att köra dessa kan följande kommandon användas i terminalen:
chmod +x fil.bin
sudo ./fil.bin
Slutligen nämner du tar.gz, vilket helt enkelt är ett komprimerat arkiv som kan jämföras med Windows zip-filer. Arkiven kan innehålla i princip vad som helst, det kan till exempel vara källkod för ett program. Denna källkod måste kompileras innan programmet kan användas, en process som kan vara ganska komplicerad och som man även som van Linuxanvändare idag försöker undvika. Ofta finns de program man vill ha i Synaptic eller i deb-format, och man slipper då en ofta ganska tidsödande och ibland väldigt frustrerande kompilering.
Din andra fråga rör texteditorer som lämpar sig för programmering, och här finns det ett antal kompetenta program att välja på. En personlig favorit är Scite, men även Emacs och Bluefish kan nämnas.
För att köra Windowsprogram i Linuxsystem kan man använda Wine (http://ubuntu-se.org/wiki/Program/wine ). En annan variant är att köra en hel Windowsinstallation virtuellt inne i Linuxsystemet med hjälp av VirtualBox eller Vmware.
Vad gäller Windowskommandon i Linux så är det inte möjligt att köra samma kommandon rakt av, men det finns oftast ett Linuxkommando som motsvarar det man är van vid från Windows. Linuxsystem har dessutom i princip alltid en väldigt kraftfull kommandoprompt med flera hundra kommandon. Mer läsning om detta finns på http://ubuntu-se.org/wiki/Ovrigt/Terminalen .