Vem säger att du behöver vara nedkopplad bara för att du drar till fjälls. Ett 30-tal forskare från hela världen reste nyligen till nationalparken Padjelanta i Jokkmokks kommun för att vandra och testa DTN-teknik.
Fördröjt internet kallas DTN-tekniken som gör det möjligt att surfa i miljöer där man befinner sig långt från både wifi-nät och mobilmaster.
Forskare testade hur det fungerar i praktiken under ”Extreme workshop on communication” som nyligen gick av stapeln i Padjelanta nationalpark i Lapplands världsarv. De vandrade och surfade i fem dagar.
– En underbar upplevelse och det var mycket intressant att se att tekniken faktiskt fungerar, så här långt ute i vildmarken. Det här vill jag testa ute i de avlägsna byarna i Amazonas regnskogar, säger professor Alfredo Goldman från Brasilien.
Projektet ingår i det EU-finansierade forskningsprojektet N4C och resan arrangerades av forskningsorganisationen Swedish Institute of Computer Science, SICS, från Kista och företaget Tannak AB från Jokkmokk. Även Luleå tekniska universitet är delaktiga i projektet.
DTN-tekniken ska alltså göra det möjligt att koppla upp ”extrem glesbygd”. Istället för traditionella 3G-master används små sändare som kan placeras i fordon, bäras av människor eller djur.
– Även datorer eller mobiltelefoner kan fungera som sändare, säger Anders Lindgren på SICS. Han beskriver tekniken som en stafett mellan olika enheter.
När två sändare kommer tillräckligt nära varandra utbyter de information. Och så vandrar kommunikationen vidare tills en av sändarna kommer tillräckligt nära en mottagare som är internetansluten.
Tekniken används redan av renskötare för att lokalisera djuren på fjället.
– Det här var den första forskarledda testbädden på plats på fjället. Och alla deltagare var fascinerade över att vår teknik faktiskt fungerar, säger Susanne Spik, en av grundarna till Tannak AB och aktiv renskötare i samebyn Sirges.
I februari reser företaget till Australien och Nya Zeeland, bland annat för att introducera tekniken för ländernas fårnäring.
Av: Anders Öhman, Foto: Anders Lindgren