Trots fortsatt global rådande finanskris råder det febril aktivitet bland många Linuxutvecklare världen över.
Igår, tisdag 9 juni 2009, hade inte mindre än 15 distributioner släppts i utvecklings- eller stabil version under juni månad, enligt webbplatsen Distrowatch.com. Datormagazin sammanfattar vad som händer runt om i Linuxvärlden.
Fedora 11
Red Hat sponsrar den communitydrivna distributionen Fedora, vars nu lanserade version 11 har försenats i två omgångar på grund av en allvarlig bugg. Bland alla de förbättringar som ska ha gjorts finns virtualiseringskomponenterna.
Andra nyheter är att KMS, som snabbar upp den grafiska starten via inställningar i kärnan för Intel-, ATI- och Nvidiagrafikkort, har fått stöd för fler kort. Utvecklarna meddelar att många fler grafikkort kommer att inkluderas i KMS-funktionen. En enkel volymkontroll finns nu via PulseAudio.
Sist, men inte minst, är fingeravtryck något som utvecklarna säger sig ha lagt ner ett omfattande arbete på. Detta för att fingeravtrycksläsare ska bli lättare att använda som autentiseringsmekanism. Fedora vänder sig till både nybörjare och erfarna användare som vill ha Linux på skrivbordet. Som kul kuriosa kan nämnas att release-meddelandet är skrivet i form av en presentation av vad som verkade vara en mycket innehållsrik safariresa.
www.fedoraproject.org
Tiny Core Linux 2.0
Världens minsta grafiska distribution? Oavsett vilket är den riktigt liten med sina elva megabyte. Tiny Core Linux 2.0 är namnet och innehåller som sagt en (liten) fönsterhanterare. Nytt i och med denna 2.0-version är MicroCore, en bokstavligt talat minimalistisk distribution som är baserad på Tiny Core Linux, dock utan grafisk miljö. Linuxkärna 2.6.29.1 är bara en del av innehållet.
http://tinycorelinux.com
xPUD 0.9
Minimalistisk skrivbordsmiljö är vad utvecklarna bakom xPUD 0.9 siktar på. Liten och snabb är andra faktorer som utvecklarna tar hänsyn till. Version 0.9 innehåller många förbättringar och har inbyggt stöd för netbook-enheter.
Utvecklarna säger sig ha testat på både ASUS Eee PC, Acer Aspire One, MSI Wind, Lenovo IdeaPad och Dell Mini. Vill du inte installera systemet på en riktig dator stöds körning i virtuella mjukvaror, så som VirtualBox, VMware och QEMU. Vid aktivitetsfältet finns information om tid, nätverksstatus, batteristatus och minnesanvändning. Dessutom ska hanteringen av både trådbundna och trådlösa nätverk fungera bättre. Noterbart är att distributionen stöder engelska.
www.xpud.org
Source Mage GNU/Linux 0.10.0
Den både oberoende och källkodsutvecklande distributionen Source Mage GNU/Linux har släppts i en stabil 0.10.0-version. Kärnan har uppdaterats till 2.6.27.10, ett bättre stöd finns för nyare hårdvara och med hjälp av Udev under startsekvensen kan automatisk detektering av hårdvara göras. Distributionen har ingen uttalad målgrupp, men kan ses lämplig för mer erfarna användare. Stöd finns bland annat för en textbaserad installation, LVM och RAID.
www.sourcemage.org
Det är många Linuxdistributioner som har släppts under de första nio dagarna i juni. På bilden ses Linux maskot, pingvinen Tux.
Untangle Gateway 6.2.0
Brandväggar och routrar är i fokus för den Debian-baserade distributionen Untangle Gateway 6.2.0. Nyheterna består både av multi-WAN-tjänster och av en annonsblockerare. WAN Balancer, som är en av de nya multi-WAN-tjänsterna, tillåter företag att enkelt dela trafiken på upp till sex stycken separatera internetanslutningar. Trafiken sprids ut baserat på användarangivna viktningar, som sägs ge en högre prestanda.
www.untangle.com
Absolute Linux 12.2.5
För skrivbordsbruk med fokus på att vara lättviktiga finns Absolute Linux, som nu har kommit i version 12.2.5. Den är baserad på Slackwares nuvarande stabila bransch, som kallas ”current”. Bland nyheterna finns ett nytt paketformat, kallat TXZ, där varje paket har åtminstone återförpackats, modifierats eller uppdaterats. En ny Linuxkärna ses också bland nyheterna. Tack vare det nya paketformatets bättre komprimeringsgrad ingår mer nu än tidigare, detta är främst i form av OpenOffice.org och Java. Bland övriga nyheter finns en ny Linuxkärna och ett nytt tema.
www.absolutelinux.org
ClarkConnect 5.0 RC1
Point Clark Networks ligger bakom brandväggs- och gateway-distributionen ClarkConnect, som har släppts i en första releasekandidat av 5.0. Systemet är baserat på CentOS men får inte riktigt ses som stabilt. Den största kända buggen som utvecklarna framhåller är att initieringen av LDAP/Samba är fragil. Utvecklarna säger att det bokstavligt talat krävs ett par dussin steg för att initiera LDAP/Samba och att ClarkConnect måste kunna hantera de scenarier när något av dessa steg går fel.
www.clarkconnect.com
Calculate Linux 9.6
Den ryske utvecklaren Alexander Tratsevskiy har meddelat att Calculate Linux Desktop 9.6, kallad Xfce Edition, är lanserad. Trots att utvecklaren är rysk stöder Calculate engelska. Detta är den första versionen som baseras på Gentoo med skrivbordsmiljön Xfce.
Utvecklarna säger att systemet har optimerats för att kunna köras på äldre datorer, det grafiska biblioteket QT använder GTK+. Live-CD:n stöder installation till både interna och externa hårddiskar, med filsystemen Ext 2/3/4, ReiserFS, JFS och XFS.
www.calculate-linux.org
Resulinux 3.0 Beta 2
Andra betaversionen av den brasilianska skrivbordsdistributionen Resulinux 3.0 innehåller bland annat KDE 4-miljön, flera buggfixar och mjukvaran NetworkManager för att hantera nätverksanslutningar. Noterbart är att även denna distribution är baserad på Debian.
http://linuxhard.org/
Hymera Open 20090601
Skrivbordsdistributionen Hymera är italiensk och baserad på Debian. Innehåller bland annat ny Linuxkärna (2.6.29.3), nya moduler för att identifiera grafikkort och trådlösa nätverkskort. Kan vara något för dig som studerar italienska eller redan kan språket.
www.hymera.it
MilaX 0.4
Minidistributioner finns det gott om. Denna live-CD med grafiskt skrivbord är en av dem. Milax 0.4 är baserad på OpenSolaris och kräver minst 256 megabyte internminne och en Pentium- eller Celeron-processor för att starta i grafiskt läge. Endast 128 megabyte internminne krävs för att starta systemet i det textbaserade läget. Distributionen lämpar sig för dig som vill köra OpenSolaris på en äldre dator.
www.milax.org
Linux Caixa Mágica 14
En portugisisk distribution baserad på Mandriva Linux. Enligt utvecklarna är Caixa Mágica den mest använda Linuxdistributionen i Portugal, då den körs både på kontor och i skolor runt om i landet. Distributionen passar således för skrivbordsanvändande och möjligtvis för dig som kan eller studerar portugisiska.
www.caixamagica.pt
Elive 1.9.28 (utvecklingsversion)
Utvecklingsversionen 1.9.28 av Elive innehåller den senaste skrivbordsmiljön Enlightenment 17. Bland andra nyheter finns bättre detektering och listning av partitioner. Även RAID-stöd är en nyhet, men det handlar om stöd för moderkorts BIOS-funktion att skapa fejkad RAID-hårdvara. Starthanteraren är bytt från Lilo till Grub. Du som är våghalsig och vill prova en skrivbordsdistribution i utvecklingsfasen kan finna denna intressant.
www.elivecd.org
Grml 2009.05
Med fokus på användare av textverktyg och systemadministratörer har utvecklarna av den Debian-baserade live-CD-distributionen Grml lanserat version 2009.05. Den finns i tre editioner; Grml, Grml-medium och Grml-small. Dessa finns tillgängliga i både 32- och 64-bitarsversioner. Innehåller ett flertal startalternativ, som laddar respektive funktion, så som hårdvarudetekteringsverktyg och minimalistiskt BSD-baserade operativsystemet MirOS.
http://grml.org
OpenSolaris 2009.06
Den tredje releasen av operativsystemet OpenSolaris heter OpenSolaris 2009.06. Innehållet består bland annat av nätverksvirtualisering med Crossbow, stöd för Sparc för Distro Constructor och virtualiseringstekniken xVM Hypervisor. Noterbart är att detta är en distribution baserad på OpenSolaris, inte Linux eller BSD.
http://opensolaris.org/os/