Fråga
Hej!
Jag har under en tid försökt komma på ett språk som jag ska lära mig. Jag kan än så länge bara dom ”klassiska” språken som PHP, CSS och HTML. Jag kan också lite ASP. Jag undrar vilket språk jag egentligen ska välja att fortsätta att lära mig. Jag vet det kanske är en svår fråga att svara på, men skulle gärna vilja ha tips.
De enda krav jag egentligen har, är att jag inte ska behöva programmera i något särskilt program. Samt att språket helst ska vara lätt lärt och brett.
Svar
Hej Jacob, tyvärr känner vi inte till ditt ändamål. Men här följer några språk som är vanliga tillsammans med kommentarer,
C – Mycket grundläggande, ett rekommenderat val om du vill komma närma hårdvaran utan att programmera assembler. Språket har även inspirerat många andra programmeringsspråk och är en bra grund att stå på.
Nackdelar:
- Inte 100% portabelt mellan olika plattformar.
Fördelar:
- Kompileras för din just din plattform, vilket ökar prestandan.
C++ – En vidareutveckling av C, där man tillfört objektorientering (http://en.wikipedia.org/wiki/Object-oriented_programming), dvs klasser som är mallar till objekt. För den som föredrar objektorienterat och flexibilitet att ändra beteende på operatorer, t ex plus och minus, kan det här vara ett utmärkt val.
Nackdelar:
- Påstås att operatoröverlagring ökar risken för fel.
- Ibland skiljer språket sig från C99. (C standard från år 1999)
- Inte 100% portabelt mellan olika plattformar.
Fördelar:
- Kompileras för din just din plattform, vilket ökar prestandan.
Java – Anses vara ett bra verktyg att skriva program med färre buggar, speciellt när det kommer till minneshantering. Java har en stor fördel när det gäller verktyg samt enkelhet. Bland verktyg finns junit, eclipse, eclemma, ant mm. Till skillnad från C++ har Java ett betydligt lättare sätt att hantera arv, vilket minskar risken för fel. Och tillsist får man inte glömma att nämna att Java är väldigt portabelt mellan maskiner, det är till och med samma binära fil(bytekod) mellan plattformarna.
Nackdelar:
- Grafiska Javaprogram anses ha låg prestanda.
Fördelar:
- Lättare att förstå hur minnet är tänkt att användas, jämfört med C/C++.
- Bra integration vid enhetstestning (junit).
Perl – Används av många för att scripta och speciellt i sammanhang då man tolkar text. Perl har även ett väldigt bra stöd för regulära uttryck (http://en.wikipedia.org/wiki/Regular_expression). Det påstås att en av idéerna med Perl är att man kan skriva koden på vilket sätt man vill. På sätt och vis stämmer det, det finns mer än ett sätt för att göra samma sak. Kanske är det även dess nackdel, då man riskerar att försvåra kodanvändning för andra.
Nackdelar:
- Koden kan bli svårläst.
Fördelar:
- Väldigt bra på att tolka text.
Ruby – Även det här språket har bra stöd för regulära uttryck. Utöver det är språket mycket bra lämpat för att enkelt kunna skriva objektorienterad kod. Något som gör Ruby extra intressant är dess sätt att tillföra iteratorer. Skall man utveckla hemsidor kan man även använda Ruby tillsammans med Ruby On Rails, vilket tillför en bra grund för utveckling av webplatser.
Lycka till med letandet av ett språk som passar dig.
PS. Besök gärna http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_programming_languages där finner du en jämförelse över olika språk.