Fråga
I Datormagazin nummer 12, 2007, sidan 139, skriver ni ”Tekniskt sett har du inte rätt att använda Windows på den datorn om du inte har fått med licensen.”
Är det verkligen sant? När upphörde den rätten? Är det insändaren Samuel Svensson som saknar rätten, eller gäller samma sak hans mamma, som han fått datorn av? Är rätten att använda en installation av Windows kopplad till en person, eller till datorn som Windows är installerat på?
Svar
Den rätten har inte upphört – den har aldrig existerat. Rätten att använda Windows är dock självklart inte kopplad till en person. Varken Samuel eller hans mamma har en licensierad Windows-installation om de inte kan uppvisa licensen.
Det finns två fall. Det första är en så kallad OEM-licens. Den är specifikt knuten till den aktuella datorn och är installerad av datorns tillverkare. Det fallet är enklast, eftersom licensnyckeln finns på en liten etikett som är klistrad någonstans på datorn.
Det andra fallet är en full inköpt version av Windows i kartong. Där finns produktnyckeln klistrad någonstans på förpackningen. Denna Windows-typ får installeras på vilken dator som helst, men bara på en i taget. För att Windows ska vara lagligt måste licensen finnas.
På företag hanteras detta oftast så att samtliga licenser förvaras av en central it-avdelning, eller också har man köpt en volymlicens som gäller för ett visst antal datorer. Om en dator med en sådan licens lämnar företaget ska Windows egentligen raderas.