Intel har introducerat sina första x86-baserade SoC-produkter för inbäddade system.
Fram till 2006 agerade Intel på marknaden för SoC, system on a chip, med sin XScale-arkitektur och nu gör man comeback med x86-baserade SoC-produkter. I de nya SoC-produkterna har Intel bakat in flertalet komponenter som ingår i en x86-baserad dator i en och samma krets.
Intels första x86-baserade SoC ingår i EP80579-familjen och de är baserade på Pentium M-processorer med klockfrekvenser på mellan 600 megahertz och 1,2 gigahertz. Systemkretsarnas effektförbrukning ligger på mellan 11,5 och 21 watt och de är i första hand avsedda för industriella inbäddade system.
Intel uppger att man på lite sikt kommer att släppa ett femtontal SoC-produkter som ska vara baserade på Atom-processorn. Flertalet av dessa kommer att vara avsedda för konsumentelektroniska produkter som exempelvis mobiltelefoner och portabla apparater för mobil internettillgång. Exempelvis kommer man att 2009 eller 2010 att släppa en SoC som går under arbetsnamnet Lincroft, och som förutom minneskontrollkretsar, gigabit Ethernet, SATA, USB och andra datorgränssnitt, även kommer att ha integrerade grafikkretsar. Lincroft ingår i Moorestown-familjen som är Intels första plattform avsedd för mobiltelefoner.
Intel hävdar att de första SoC-produkterna i EP80579-familjen förbrukar 34 procent mindre energi och tar upp 45 procent mindre plats än om man använder befintliga, individuella processorer, gränssnitt och kontrollkretsar.
Av: Mats Andersson