Fråga
Jag är en gammal trogen Windowsanvändare som börjat tröttna lite på Windows XP. Häromdagen satt jag och funderade över hur nödvändigt det var att betala för sitt operativsystem, särskilt nu när Vista är i antågande med ytterligare några tusenlappar på prislappen.
Jag använder datorn nästan enbart till att surfa, kolla e-post, spela upp musik, office, lagra och i viss mån redigera bilder. I mina ögon behövs Windows mest om jag ska spela spel, vilket Linux inte är så bra på.
Nu till frågan: I Windows måste man ju ha brandvägg, antivirus-program, anti-spywareprogram och allt bara för att ens våga kolla sin e-post. Hur är det med Linux i denna fråga? Är det lika sårbart, duger standardinställningarna eller måste man ändra något/installera något efter installation?
Svar
Man kan inte generellt säga att Windows eller Linux är mera osäkert än det andra. Windows är ett mer populärt mål, eftersom användarbasen är så mycket större. Det ger helt enkelt mera effekt för ansträngningarna att attackera Windows. Men visst finns det säkerhetshål även i andra operativsystem – det finns inga som är utan – och på sistone har en hel del angrepp riktats även mot Linuxbaserade system.
Vidare gäller det att skilja på operativsystemet och programmen. I Windows-fallet är det lätt att klumpa ihop alltihop under beteckningen Windows, eftersom det är Microsoft som ligger bakom både operativsystem, webbläsare och e-postklient. Dock kanske det är ett specifikt program, som webbläsaren, som har en sårbarhet.
När det handlar om Linux är det många olika upphovsmän bakom olika program, och det är lika mycket deras enskilda sårbarhet det handlar om som operativsystemets. Exempelvis har gigantiska säkerhetshål upptäckts i Firefox, OpenOffice och andra program på sistone.
Dessutom är Microsoft numera mycket snabba med att reparera upptäckta säkerhetsbrister. Men visst har du rätt i att det fortfarande är lite enklare från säkerhetssynpunkt att använda Linux. Men att köra det utan brandvägg och antivirusprogram skulle jag inte rekommendera.