Fråga
Bäste DMZ-Experten, min fråga handlar om en ytterst simpel sak, nämligen innebörden av ”Last accessed”, ”File created” och ”Last written” för filer, samt hur de hänger ihop.
Jag är av uppfattningen att ”Last accessed” innebär den sista gången någon öppnat en fil, utan att skriva, ändra eller göra något med filen. Alltså att det räcker med att man öppnar filen för att systemet ska ge den en ny ”Last accessed”-tidsstämpel.
Andra delar inte min uppfattning, utan hävdar att det räcker med att öppna vilken fil som helst i samma katalog för att ”Last accessed” ska stämplas om för alla filer i denna mapp. Dessutom hävdar vederbörande att stämpeln ”Last written” kan ligga före ”File created” i tid, vilket jag tycker borde vara en omöjlighet. Kan Experten redan ut våra meningsskiljaktigheter?
Svar
Jag antar att det är Windows vi pratar om? I så fall heter det inte ”File created”, ”Last written” och ”Last accessed”, utan Created, Modified och Accessed.
På den gamla DOS-tiden fanns bara en av dessa, nämligen Modified. Den fungerade så att systemtiden sattes på filen när den skapades. Om den sedan kopierades eller flyttades bevarades tidsstämpeln, men en förändring av filen ändrade också stämpeln. Namnbyte på filen medförde ingen förändring, inte heller öppning av den utan några ändringar.
Exakt likadant fungerar Modified fortfarande. Men när ett 32-bitars filsystem infördes med Windows 95 tillkom två nya värden. Created är den tidpunkt när filen skapades i den nuvarande katalogen. En kopiering till en ny mapp förändrar alltså detta värde, vilket alltså besvarar din ena fråga. En fil kan mycket väl ha en tidsangivelse för Created som ligger efter Modified i tid.
Accessed är ett tämligen meningslöst värde, eftersom det sätts av programmet som öppnar filen. Eftersom alla program inte gör det är denna tidsstämpel inte särskilt användbar. Tanken är dock att det ska fungera som du menar. Att det skulle gälla generellt att öppning av valfri fil i en mapp skulle förändra Accessed-tiden för samtliga filer är däremot felaktigt.
Vidare gäller för samtliga dessa tidsstämplar att de inte är att lita på. De är nämligen hur enkla som helst att ändra på. En enkel sökning med Google leder till massor av program (många gratis) som kan göra detta. Dessutom räcker det ju med att datorn har en felaktig inställd klocka för att tid- eller datumstämpel ska bli fel.
Vidare kan det ha viss betydelse vilket filsystem som används i Windows. Inte för datum, men för aktuellt klockslag. I filsystemet FAT32 används nämligen systemklockans tid, medan NTFS lagrar UTC-tid (Universal Time Constant, i princip samma sak som gamla Greenwich Mean Time). Skillnaden syns dock inte, eftersom Windows översätter till systemtid när filerna visas.