Att man har valt kisel som material för halvledare, beror på att kisel betraktas som extremt stabilt och inte påverkas av mekaniska utmattningsprocesser. Men nu påstår forskare att även kisel kan knäckas av jobbrelaterad stress.
Forskare vid National Institute of Standards and Technology, NIST, säger sig ha bevis för det alla trodde var omöjligt, nämligen att mekaniska utmattningsprocesser kan ge upphov till sprickor i kiselkristaller. Detta kan i sin tur leda till att elektroniska kretsar slutar att fungera som det var tänkt.
I dagsläget håller kiseln dock måttet som grundsten i halvledare. Men så snart man börjar konstruera kiselbaserade så kallade mikro-elektromekaniska-system, MEMS, menar forskarna att sprickbildning på grund av mekaniska utmattningsprocesser på sikt kommer att uppträda i mikroskopisk skala.
Det finns flera teorier om varför kiselkristaller kan spricka under vissa omständigheter. En forskarfalang håller för troligt att orsaken är någon form av kemisk korrosion. Men NIST-forskarna lutar alltså åt att kiselkristallerna inte står emot friktionsrelaterade mekaniska utmattningsprocesser.
Av: Mats Andersson