Fråga
I Datormagazin nummer 5/2006, artikeln ”Spegla systemdisken i Windows Server 2003” läser jag i nästa rad att artikeln också gäller Windows XP Professional. Windows XP Professional kan dock INTE köra mjukvaruspegling!
Det är tyvärr inte första gången ni har felaktiga upplysningar i ert annars utmärkta magasin. Utöver de cirka fem timmar jag använt på att följa proceduren i artikeln har det också kostat några tusenlappar i diskar och kabel med mera. Jag kan självklart byta upp mig till Windows 2003 Server, men det blir i så fall ytterligare ungefär 9 000 kronor.
Finns det andra möjligheter?
Svar
Du har tyvärr alldeles rätt – Windows XP och 2000 saknar stöd för mjukvaruspegling, eller RAID 1 som det också heter. Det enda som finns är RAID 0. För spegling krävs något av serveroperativsystemen, vilket artikelförfattaren måste ha missat.
Men jag hoppas att jag kan trösta dig med att dina utgifter troligen inte har varit i onödan. Det är nämligen så att stödet faktiskt finns även i Windows XP – det är bara avstängt. Problemet går alltså att lösa med lite hackande. Observera att denna procedur naturligtvis inte stöds av Microsoft, och faktiskt också bryter mot villkoren i licensavtalet.
Det du behöver är en hexeditor, exempelvis Hexplorer, som är öppen källkod och därmed gratis: http://hexplorer.sourceforge.net
Leta sedan reda på dessa Windows-filer och kopiera dem till någon tillfällig mapp:
C:windowssystem32drivers dmboot.sys
C:windowssystem32 dmconfig.dll
C:windowssystem32 Dmadmin.exe
Nu måste dessa filer förändras lite. I den första, leta reda på textsträngen
WINNT…SERVERNT…. (finns på adressen #0001107A)
och ändra den till
SERVERNTWINNT…….
I dmconfig.dll är det strängen
SERVERNT….WINNT… (finns på adressen #0000514C)
som ska ändras till
WINNT…….SERVERNT
Och slutligen, i dmadmin.exe, ändra
SERVERNT (finns på adressen #00001C30)
till WINNT…
(Detta är de adresser som gäller i nuvarande XP-filer, Service Pack 2 med alla uppdateringar, men kan givetvis komma att ändras. Eventuella ändringar från Microsofts sida kan alltså förstöra systemet.)
Nu gäller det att ersätta de ursprungliga filerna med de modifierade. Detta låter sig inte göras helt enkelt, eftersom Windows Systemfilsskydd bara går in och ändrar tillbaka.
Om du använder filsystemet FAT32 är det enkelt. Då är det bara att starta med en DOS-diskett och byta ut filerna. Men de måste kopieras både till originalmapparna och till C:windows system32dllcache för att lura systemfilsåterställningen.
NTFS är väl dock ett betydligt vanligare filsystem, men då går det hela i stället att göra i Återställningskonsolen, som nås genom att starta datorn med Windows-skivan och välja Reparera.
I båda fallen kan du använda DOS-kommandon för att utföra kopieringen. I detta exempel förutsätts att de ändrade filerna finns på en diskett i A-enheten:
C:
cdwindows
copy a:dmboot.sys
system32drivers
copy a:dmboot.sys
system32dllcache
copy a:dmconfig.dll system32
copy a:dmconfig.dll
system32dllcache
copy a:dmadmin.exe system32
copy a:dmadmin.exe system32dllcache
Spara gärna originalfilerna först, om något skulle gå åt skogen. Efter omstart ska alla RAID-möjligheter finnas tillgängliga.
Observera att dessa modifikationer av Windows systemfiler görs helt på egen risk!