Fråga
Hejsan. Jag har ett problem som jag har försökt att få löst länge utan någon lycka hittills. Förhoppningsvis kan du hjälpa mig.
Jag har en bärbar dator som jag använder både hemma och på jobbet. I det sammanhanget funderade jag på om det är möjligt att placera en mapp som ”Mina dokument” på servern, som automatiskt (eller manuellt, om nödvändigt) synkroniserar sig själv mot mappen ”Mina dokument” lokalt på datorn?
Jag skulle bli väldigt glad om någon kunde berätta för mig hur det går till, eftersom jag då alltid skulle kunna vara säker på att bära med mig allt mitt jobb.
Förr i tiden hade jag en mapp med en resväska som symbol, som löste detta problem, men den klarar jag inte att hitta i Windows XP.
Svar
Det finns flera lösningar på detta problem. En finns inbyggd i Windows 2000 och XP och kallas ”Offlinefiler”. Utnyttja en mapp i en fast dator i nätverket för att lagra alla filer. Denna mapp måste givetvis vara delad.
Använd Utforskaren för att markera denna mapp från den portabla datorn. Välj sedan ”Gör tillgänglig offline” i Arkiv-menyn (eller högerklicka och välj från den menyn). Om detta val inte finns, välj först Mappalternativ från Verktyg-menyn. Bocka för ”Aktivera stöd för offlinefiler” på fliken Offlinefiler.
Vid den första synkroniseringen kopieras alla filer till offlinemappen. Filerna i denna mapp kan sedan användas som vanligt. Synkronisering sker automatiskt i enlighet med de val som gjorts på fliken Offlinefiler.
Det går också att när som helst starta en manuell synkronisering med hjälp av Synkroniseringshanteraren. Det är bara att välja Synkronisera i Verktyg-menyn.
I Windows XP fungerar inte offlinefiler om snabbt användarbyte är aktiverat. Observera också att vissa typer av filer inte synkroniseras. Dessa filer är .db?, .ldb, .mdb, .mde, .mdw, .pst och .slm, och orsaken är att det kan bli konflikter mellan olika filversioner om de uppdaterats på båda ställena. Det går dock att gå runt detta. Om Outlook exempelvis används på enbart en av datorerna i taget kan det vara användbart att inkludera även .pst-filen i synkroniseringen.
Starta Grupprincip (gpedit msc) och expandera först Administrativa Mallar, sedan Nätverk och Offlinefiler. Dubbelklicka på ”Inte cachelagrade filer” i högra panelen. Markera Aktiverad och skriv sedan i de filer som fortfarande ska exkluderas från synkroniseringen i fältet Tillägg. Använd till exempel ovanstående filändelser, med undantag för .pst. Listan ska skrivas med komma mellan filtilläggen och asterisk plus punkt före.
Systemets största fördelar är att det är billigt och att det är integrerat med Windows.Personligen är jag dock inte så förtjust. Det är för tungrott och inte tillräckligt flexibelt. Jag har därför provat mig igenom ett antal olika mjukvaror. Det finns massor med sådana och du kan kanske hitta något som passar dig bättre, men jag har fastnat för sharewareprogrammet Second Copy.
Du kan ställa in exakt vad som ska kopieras, i vilken riktning det ska göras, om äldre filer ska bytas ut och en massa annat. Hos mig klarar programmet att synkronisera mellan en stationär och en bärbar dator, där de nyaste versionerna av alla filer behålls, oavsett på vilken maskin de finns. Filer som tagits bort raderas dessutom även på den andra maskinen.
Utöver detta gör samma program en ovillkorlig säkerhetskopiering från den stationära datorn till ytterligare en dator. Båda operationerna är tidsinställda och utförs i bakgrunden med jämna mellanrum så länge datorerna är anslutna. Det går naturligtvis också att välja att utföra en kopiering, till exempel precis innan den bärbara kopplas loss.
Detta utmärkta program kostar inte alltför mycket pengar och kan hämtas på denna adress:
www.centered.com